- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
424

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 45. 10 nov. 1934 - Filip Oberger: Ekonomisk översikt - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

424 TEKNISK TIDSKRIFT 10 NOV. 1934

däri inräknat transfersvårigheter — äro för stora för att täckas av bjudna förräntningsmöjligheter; katastrofriskerna i utländska placeringar äro verkligheter, med vilka man numera räknar. Affärsbankerna föredra att ha hundratals millioner kronor räntelösa hos Riksbanken framför att ligga med räntebärande utländska växlar, men med risker för kursförluster.

Bankerna slåss om de goda kredittagarna och livförsäkringsbolagen bevilja byggnadskreditiv för att tillförsäkra sig kassalånen och förvärva egna fastigheter i stor skala. Försäkringsbolagens premiegrunder måste baseras på lägre räntor än man tidigare kalkylerat med. Fondbörsens aktienoteringar gå i höjden på grund av den låga ränta, man nu kan begära å sina placeringar; icke på grund av utsikterna till ökad utdelning. Svenska staten betalar å skattkammarväxlar något över 1/2 proc. ränta. Sådana äro meddelandena från vår kapitalmarknad. Alla fråga sig varthän denna utveckling bär och om den kan väntas bli bestående. Horoskopen ställas visserligen mycket olika, men man synes dock bland herrar nationalekonomer i allmänhet vara övertygad om att vi kunna räkna med dessa låga räntor för lång tid framåt - ja, möjligen med ännu lägre. Starka förespråkare finnas för den uppfattningen, att vi över huvud ej kunna räkna med en återgång till tidigare höga räntenivå. För att få en uppfattning om den framtida räntenivån måste man tydligen undersöka den sannolika framtida utvecklingen av tillgång och efterfrågan på kapital.

Till en början måste fastslås, att kapitalets rörlighet under den närmaste framtiden kan väntas förbli ringa. De politiska, handelspolitiska och valutaförhållandena äro så utomordentligt labila och kunna väntas förbli så under avsevärd tid framåt. Det utrikespolitiska läget är ogynnsammare än någonsin sedan världskriget: urladdningar i Central- och Östeuropa samt Fjärran östern kunna när som helst inträffa, och kapprustningarna till sjöss torde icke kunna begränsas; de till lands äro mera omfattande än någonsin. De konsoliderade diktaturerna äro farliga för freden mellan folken, de okonsoliderade för freden inom folken. Tullar och kontingenteringar accelerera varandra och reducera det mellanfolkliga handelsutbytet, Två stormakter bedriva ekonomisk desperado-politik och vägra civilrättsligt skydd åt utlänningar. Guldvalutaländernas utsikter att fasthålla vid guldet förefalla icke alltför övertygande och en fixering av relationen mellan pund och dollar synes mycket avlägsen. Man måste mot denna bakgrund för avsevärd tid framåt räkna med att vårt kapital icke vågar sig i nämnvärd utsträckning utanför vårt lands gränser. Efterfrågan kommer sålunda att väsentligen bestämmas av det egna näringslivets behov. Den avmattning i konjunkturförbättringen, som de senaste tre à fyra månaderna visat sig i ett flertal av de viktigaste industriländerna Förenta staterna, Frankrike, Belgien och Holland - torde icke kunna undgå att oförmånligt påverka den optimism, som gjort sig gällande i vårt land. Den utvidgning av produktionsapparaten, som den stegrade sysselsättningen annars skulle ha stimulerat till, torde med hänsyn till utvecklingen i nyssnämnda länder komma att utebli. Efterfrågan på kapital kan sålunda förväntas även under den närmaste tiden förbli ringa. Å andra sidan torde skärpningen av de handelspolitiska svårigheterna - bl. a. Tysklands växande betalningsoförmåga - leda till oförmånligare handelsbalans och mindre tillgång på likvida medel hos bankerna. Huruvida minskningen i efterfrågan blir större än ökningen av tillgången eller vice versa kan däremot icke bedömas.

Så snart denna allmänna nationella isolering på grund av valutainstabilitet och en på självförsörjning inriktad handelspolitik hävts eller åtminstone lättat, kan man räkna med växande rörlighet hos kapitalet. Först en dylik rörlighet torde föra med sig högre räntor i vårt land. Av allt att döma synes denna tidpunkt ej befinna sig på nära håll. Med möjligheten av en socialisering och därtill hörande planhushållning torde man trots det vid Arosmässan "dunkelt sagda" icke skäligen behöva räkna annat än i en utsträckning, som bestämmes av för dylika åtgärder naturliga betingelser. Det är dock ett faktum, att det finns svenska företagsledare, som på grund av socialiseringsrisken begränsa skogskulturåtgärderna till ett minimum.

Konjunkturläget i Sverige är alltjämt mycket tillfredsställande, även om någon förbättring icke ägt rum sedan sommarens början. Industriförbundets produktionsindex visar talet 102 för september och är oförändrad sedan föregående månad samt ligger på samma nivå som under juni. Medan sysselsättningen inom hemmaindustrierna minskats något, har exportindustriens arbetskvantitet stigit litet. Tillverkningen av kvalitetsgöt uppgick under september till 31 000 ton mot 31 800 under augusti och 21 100 under september i fjol. Siffran för ordinära göt är 45 300 ton mot 33 700 samma månader i fjol och 53 000 i augusti i år. Den kemiska massan visar för september de högsta siffrorna hittills i år. Kullagerexporten innebär likaså rekord för året; ökningen av utförseln av kullager uppgår för de tre första kvartalen till 50 %. Hela den svenska exportens värde utgjorde 126 mill. kr. under september och importen till 110 mill. kr. Importöverskottet sedan årets början utgör endast 12 mill. mot 22 mill. i fjol. Antalet hjälpsökande arbetslösa har sjunkit från 83 000 till 79 900, medan tendensen för september annars är stegring. I fjol var antalet hjälpsökande 151 500.

Så gynnsam är icke bilden om man vänder blicken mot det övriga Europa och U. S. A. De större industriländernas produktionsindices ange alla en minskad sysselsättning, även om nedgången t. e. för England icke är av större dimensioner och icke heller såsom den amerikanska utgör ett led i en sedan i våras pågående utveckling.

Filip Oberger.

NOTISER

Chalmers tekniska institut
har med berömvärd raskhet utgivit katalogen för höstterminen 1934. Antalet inskrivna elever utgör i högre avdelningen 440, därav i 4:e årskursen 86, i 3:e 114, i 2:a 93 och i 1:a 147. Fördelningen mellan de olika fackavdelningarna är följande: mekanik 92, kemi 66, skeppsbyggnad 15, husbyggnad (endast 3 årskurser) 12, elektroteknik 111 samt väg- och vattenbyggnad 144. Antalet inskrivna elever i lägre avdelningen är 227, därav i 3:e årskursen 63, i 2:a 81 och i 1:a 83.

En slangklämma av synnerligen enkel konstruktion och som uppges vara effektiv har nyligen förts i marknaden under namnet "Jubilée"-klämman. Den består av ett tandat, galvaniserat stålband. I tandningen löper en snäckskruv, vilken är fast lagrad i ena ändan av bandet. Vid åtdragning av snäckskruven (medels en vanlig skruvmejsel) matas den fria ändan av bandet in, och klämman sammandrager sig under bibehållande av cirkelformen. Klämman tillåter användande av slangar som äro något vidare än röret. Snäckskruven är självlåsande, varigenom en mot skakningar säker förbindelse erhålles.

Krypströmmar vid ackumulatorer. Svavelsyrans egenskap att sprida sig över ackumulatorkärlens väggar och

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0434.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free