- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
426

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 45. 10 nov. 1934 - Notiser - Tekniska föreningar

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

toleransgrupperna och passningarna har nu bringats till slutlig lösning för diametrar upp till 500 mm.

Den till ISA-kongressen planerade automobilkonferensen hade måst uppskjutas, men i stället hade anordnats en konferens med en subkommitté för automobilfrågor, varvid många betydelsefulla spörsmål kommo under diskussion, såsom kolvar, ventiler, transmissionskedjor, rörförskruvningar, kablar, tändstift, batterier, dynamos och fälgar. Även frågan om igenkänningstecken och nummerskyltar var uppe.

Frågan om nyckelvidder för muttrar och skruvar, vilken sedan många år handlagts av Sverige, behandlades av en särskild konferens. Trots de många ansträngningar som gjorts för att på detta område få till stånd en världsstandard, föreligger ännu ej möjlighet härtill, huvudsakligen beroende på motsättningar mellan "mm-länder" och "tum-länder". Då emellertid amerikanska och europeiska nyckelviddsdimensioner sammanfalla i så hög grad, att det kommersiella utbytet ej störes, ansåg konferensen, att frågan borde ställas på framtiden.

Konferensen rörande strypflänsar samt bestämmelser för ångmätning, vilka frågor handläggas av Frankrike, beslöt revidera de resolutioner som antogos vid Milanokonferensen 1932. Genom att hänsyn tagits till bl. a. de nya mätningar som utförts av dr Witte, Tyskland, blir det möjligt att vid ångmätning för olika ändamål följa internationella tabeller och att för olika rördiametrar och olika ångvolymer använda samma flänsform.

Luftfartsfrågorna, som handläggas av Tyskland, voro föremål för en konferens, vid vilken man bl. a. enade sig om att framlägga definitiva förslag rörande internationella bestämmelser för hjul och ringar å flygmaskiner samt att föreslå en viss typ för tändstift. Vidare framlades förslag till utförande av vissa flygmaskinsinstrument, särskilt sådana avsedda för blindflygning, samt förslag till vissa formelbeteckningar och lika placerade manöverorgan. Förslagen skola närmast underställas de nationella standardiseringsorganisationernas prövning.

Konferensen rörande normtal, under fransk ledning, antog till slutgiltig rekommendation de geometriska talserier, som utarbetats av fransmannen Renard. De härigenom uppkommande serierna skola användas vid uppläggande av maskiner i typstorlekar och i allmänhet vara normgivande för hästkraftsantal, varvtal, hastigheter, tryck och kapaciteter m. m.

Vid konferensen rörande normaldiameterserier, vilka frågor handläggas av Sverige, uppnåddes full enighet mellan länder, vilka antagit metersystemet. Denna standardisering avser att som norm få en viss serie diametrar fastställda för maskinkonstruktioner.

Vid konferensen rörande internationella bestämmelser för utförandet av tekniska ritningar, som stod under schweizisk ledning, nåddes principiell enighet i fråga om ritningsformat, skalor, beteckningar för gängor, svetsningsbeteckningar samt beteckningar för ytors bearbetningsgrader och beskaffenhet. Emellertid återstå många spörsmål, innan fullständiga internationella bestämmelser utarbetats.

Bland de frågor, som konferensen rörande skruvar och muttrar, likaledes under schweiziskt ordförandeskap, behandlade, märkas frigående hål för skruvar, spårskruvar med olika huvuden, koniska och cylindriska pinnar, underläggsbrickor, hålkälsradier m. m. I de flesta fall uppnåddes principiell enighet, men frågan skall ånyo upptagas till behandling på en kommande internationell kongress.

Slutligen förekom en konferens rörande klassificering och sortering av lantbruksprodukter, vilka ärenden nu förekommo för första gången. Konferensen leddes av ISA: s generalsekreterare. Det beslöts, att en sammanställning skulle göras över de lagar och förordningar som i olika länder utgivits på området och på basis härav preliminära förslag utarbetas och utsändas till de nationella organisationerna. Enhetliga normer förekomma i många länder särskilt i fråga om produkter, avsedda för export.

Efter de tekniska sammankomsterna ägde en sekreterarkonferens rum, varvid ett flertal betydelsefulla spörsmål diskuterades, däribland den, huruvida nationell standard kan fastställas för föremål som äro patenterade, samt den internationella teknisk-vetenskapliga nomenklaturen och frågan om lagligt skyddat varumärke för standardiserade produkter.

Efter sekreterarekonferensen sammanträdde ISA:s råd under ordförandeskap av professor List, Tjeckoslovakien. Rådets sammanträde följdes av en generalförsamling under kommerserådet Enströms ordförandeskap. Härvid valdes till president för nästa treårsperiod professor Karl Meyer, Danmark.

Ballistik för jägare. Nitroglycerin a.-b. har utgivit en intressant broschyr, benämnd "Gyttorps jaktpatroner", vilken bl. a. innehåller en kortfattad och populär redogörelse för hagelskottets ballistik. Där avhandlas sålunda haglens anslagsenergi som funktion av utgångshastighet och vikt och redogöres för haglens formförändringar vid skottlossningen samt för olika metoder att mäta skottets genomträngningsförmåga och spridning. Där ges anvisningar för bedömning ej blott av ammunitionens kvalitet utan även för val av patroner för olika vapen och olika slags jakt. Utan tvivel har även en erfaren jägare något att lära av denna broschyr. Skulle den ej hjälpa, kan man alltid försöka den i boken anförda kuren för en förgjord bössa, nämligen att indriva en orm i bösspipan och skjuta ut honom.

Ingenjörsklubben i Falun har nu utgivit sina förhandlingar för år 1933, vilka efter vanligheten innehålla ett flertal intressanta uppsatser efter föredrag vid klubbens sammankomster. I år har bergsingenjör Sven Schwarts i en skildring från sin fyraåriga vistelse på Madagaskar redogjort speciellt för guldutvinningen där. En uppsats av professor The Svedberg "Från ultracentrifugens forskningsfält" fyller behovet av en populär framställning av hithörande spörsmål, som nog torde kunna intressera en tekniker mer än han till en början är böjd att tro. Slutligen har bergsingenjör Th. Quennerstedt lämnat en intressant sammanställning av vad man hittills vet om upplandsjärnets historia.

TEKNISKA FÖRENINGAR

Kalmar teknologklubbs

första sammanträde för arbetsåret ägde under rätt god tillslutning rum lördagen den 22 sept. å stadshotellet i Kalmar.

Sekreteraren redogjorde först för klubbens utfärd i våras till Alstermo bruk. Ansvarsfrihet beviljades därefter den avgående styrelsen som sedan helt omvaldes och sålunda utgöres av direktör G. Rosén, ordf., trafikchef Hj. Lundqvist, v. ordf., torvingenjör T. Björkman, sekr., maskiningenjör M. Johansson, kassör och klubbm., samt ingenjör G. Malmberg, v. kassör och klubbm.

Efter sammanträdet vidtog ett som vanligt mycket kordialt samkväm.

Före sammanträdet hade på Kalmar slott stadsingenjör Schiöler och herr Erik Åkerlund lämnat en instruktiv av visning åtföljd redogörelse för i slottsgraven och Slottsfjärden gjorda fynd samt för bastionen S:t Erik och dess restaurering. I kulturhistoriskt hänseende lära de gjorda fynden vara bland de förnämsta i Norden.

T. B.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0436.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free