- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
435

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 46. 17 nov. 1934 - Notiser - Litteratur

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

17 NOV. 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 435

ekonomisk fördel kan beläggas givit för låga siffror. Enligt föreningens åsikt är denna väglängd troligen mellan 2 000 och 3 000 km mot den av de sakkunniga beräknade totallängden, 1 500 km.

Beträffande de administrativa åtgärderna har föreningen uttalat sin kraftiga anslutning till vad de sakkunniga anfört om upprättandet av en välordnad vägtrafikbyrå i väg- och vattenbyggnadsstyrelsen, om styrelsens inspektionsverksamhet och dess samarbete med forskningen rörande vägarna och vägtrafiken. Det är, betonar föreningen vidare, viktigt, att ständig tillgång till en sakkunnig på automobilområdet finnes hos de myndigheter som hava att övervaka frågor, hörande till vägväsendet.

Vad slutligen angår de sakkunnigas förslag, att det vart 5:e år borde göras en noggrann undersökning av vägdistriktens och länens kostnader för det egentliga vägunderhållet, med ledning av vilken nästa 5-årsstat skulle uppgöras, finner föreningen detta tillvägagångssätt mindre lyckligt. Föreningen föreslår i stället, att underhållskostnaderna fixeras efter en annan metod, grundad på kontinuerlig kontroll över vägunderhållet.

En ny termisk mätmetod. En av K. H. Reis upp funnen mätmetod för uppmätning av små längdförskjutningar beskrives i VDI-Zeitschrift 3 november. Apparaturen består, som fig. 2 visar, av två bolometerblad, a och b. Mot det ena bladet vetter en egg c, som upptager en del av det av bolometerbladet angivna värmet.

illustration placeholder
Kopplingsschema för termisk uppmätning av små längdförändringar, a, b bolometerblad, c egg, d, e brygg-motstånd, f galvanometer, g batteri.


Vid ändring av avståndet mellan a och c ändras värmeavgivningen (ledning och strålning), vilket inom intervallet 0-0,1 mm sker proportionellt mot avståndet. Det av bladets temperatur beroende elektriska motståndets förändringar utgör ett mått på förändringar i avståndet mellan a och c. De kunna avläsas exempelvis på galvanometern f. Som exempel på metodens användbarhet anföres, att den kan nyttjas vid mätning av svaga magnetiska likströmsfält. Härvid ändras det strömgenömflutna bolometerbladets läge i förhållande till eggen. Genom bruk av spegelgalvanometer skall man kunna nå en sådan känslighet hos apparaturen, att 1 skaldel motsvarar 0,1 Örsted.

Belysningen i kolgruvor. I Lichttechnische Gesellschaft, Essen, har dr-ing. Hiepe hållit ett föredrag om kolgruvornas belysningsproblem, vilket i korthet refereras i VDI-Zeitschrift 3 november. Det är flera förhållanden som åstadkomma, att synskärpan under jord når endast 10 à 25 % av sitt fulla värde. Vid nedstigning under jord dröjer det ända till en timme, innan pupillen vidgats, och den sammandrar sig åter vid en plötslig bländning. Kolet reflekterar endast l à 4 % och bergarter i allmänhet 3 à 8 % av det infallande ljuset. Man har på olika sätt sökt öka belysningen i gruvorna för att därmed öka arbetsförmågan och minska olycksfallsrisken hos gruvarbetarna. I Tyskland användas så gott som uteslutande elektriska gruvlampor, konstruerade särskilt för att förebygga explosionsrisk. De vanliga handlamporna ha en belysningsstyrka av endast 20 à 30 lumen. Mösslamporna, som vinna mer och mer insteg, medge bättre belysning, dock begränsad till ett litet område. En rätt stor användning ha de s. k. tryckluftlamporna fått. I dessa driver en tryckluftturbin en permanent magnet med högt varvtal inuti ett stillastående ankare; den erhållna energien räcker till en lampa om 35 à 50 W. Även starkströmsbelysningen börjar vinna insteg, sedan man funnit, att systemet är riskfritt, om det dagligen övervakas av kompetent folk. På armaturens konstruktion nedlägges mycket arbete för att minska explosionsrisken. Sålunda har man på olika sätt sökt förebygga det riskmoment som ligger i brott på lampkolvarna. I vissa fall använder man CO2-fyllning under tryck, i andra fall omges lampan med en vattenmantel. En trycksänkning i dessa media leder till att strömmen till lampan brytes.

Svenska ingenjörssällskapet i Storbritannien har firat sin tioårsdag med utgivandet av en publikation, vars innehåll så gott som helt är ägnat åt biografier över svenska tekniska pioniärer i England samt åt ett porträttgalleri jämte korta biografiska notiser över sällskapets nuvarande ledamöter. I avdelningen "Swedish Engineering Pioneers in Great Britain" ha intagits biografier över följande kända tekniker, nämligen John Ericsson, Alfred Nobel, Thorsten Nordenfelt, Christer Peter Sandberg, Carl Daniel Ekman och John Gjers. En hel del av dessa levnadsteckningar, vilkas huvudsakliga vikt är lagd vid verksamheten i England, äro ägnade att ge en bättre belysning av vederbörandes levnadsförhållanden, än man kan erhålla ur lätt tillgängliga källor. Särskilt gäller detta om Nordenfelt, Sandberg och Gjers, men även de övriga ha sitt obestridliga värde.

Ett särskilt kapitel har ägnats svensk-engelska ingenjörsföretag i nutiden. Här möta namn som Welin-Maclachlan Davits Ltd., SKF, Asea Electric Ltd., Ericsson Telephones Ltd., Jungnerbolagets dotterfirma Batteries Ltd., Anglo-Swedish Electric Welding Co., Ljungströms luftförvärmare, Ruths Area Ltd., British Area Regulators Ltd., Atlas Diesel Co. Ltd., Boving & Co., Ltd., The International Construction Co., Ltd., som övertagit den av Axel Sahlin grundade verksamheten, samt Vattenbyggnadsbyrån och slutligen Mr Sven Bylander, vilken som konsulterande inom byggnadsfacket haft ett flertal stora uppgifter i England.

Med dessa båda avdelningar, skrivna på engelska, har väl föreningen huvudsakligen avsett att vända sig till den engelska publiken vilket ej hindrar, att de ha lika stort intresse i hemlandet. Porträttgalleriet är däremot försett med svensk text. Som papper och typografisk utstyrsel stå i nivå med den omsorgsfulla redigeringen, får man livligt hoppas, att publikationen skall bidraga till att främja föreningens ändamål att sammanföra svenska teknici i Storbritannien och att befordra utbyte i tekniska ärenden mellan Sverige och Brittiska imperiet. När generalkonsul E. G. Sahlin för tio år sedan grundade Svenska ingenjörssällskapet i Storbritannien fanns det, som festskriften ju också belyser, en fast grund att bygga på, och under de gångna tio åren har sällskapet under sin grundares ledning på mångfaldigt sätt manifesterat sin livskraft och initiativrikedom.

Vårmässan i Leipzig öppnas nästa år den 3 mars och pågår t. o. m. den 10. Mönstermässan stänger dock redan den 9, textilmässan den 6 samt avdelningarna för kontorsutrustning, möbler och sportartiklar den 7.

LITTERATUR

Bokanmälan.

Handbok för gasmästare och gasinstallatörer.
Utgiven av Svenska gasverksföreningen. Stockholm 1934. 495 sidor. Pris inbunden kr. 12.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0445.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free