- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
436

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 46. 17 nov. 1934 - Litteratur - Sammanträden

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

436 TEKNISK TIDSKRIFT 17 NOV. 1934

Ovanstående handbok är på Svenska gasverksföreningens uppdrag under redaktion av C.-W. PILO författad av A. DANIELSSON, V. FREDRIKSSON, J. LARSON, A. WILNER och H. HAMBERG. Ursprungligen var avsikten, som framgår av bokens blygsamma titel, att den skulle utgöra en överarbetning av de kompendier, som använts för föreningens kurser för gasmästare och installatörer. Under arbetets gång befanns det emellertid lämpligt att väsentligt utvidga framställningen till en allmän handbok i tillverkning, distribution och installation av gas, samtidigt som man fasthöll vid den fordran, att boken skulle vara så skriven att den, åtminstone i sina viktigaste delar, var fattbar för personer av den tekniska utbildning gasmästare och installatörer i allmänhet besitta.

Veterligen finnes ej i något land, åtminstone i Europa, en modern dylik handbok hållen i den populära, men samtidigt strängt vetenskapliga anda och med sikte på rent praktiska ting, som omnämnda arbete. Bokens indelning är följande: Kapitlen I-IV behandla gasens framställning, biprodukter, ugnskontroll, analyser och gasskydd. Kapitlen V-XIII: Gasers strömning: allmän teori, huvudrörnät och serviser, pumpar och regulatorer, dimensionering av gasledningar, planläggande och utförande av gasinstallationer, skorstenar och ventilationskanaler för bortförande av avgaser, gasmätare, förbränning av gas: speciella synpunkter, gasförbrukande apparater. Såsom bihang följer en förteckning över svensk litteratur rörande gasindustrien. Den första delen av boken, 180 sidor, är sålunda ägnad gasens tillverkning, den andra delen, gasens distribution och gasinstallationsfrågor, utgör 306 sidor. Denna sista är, som sig bör, mera omfattande, då dess största läsekrets just beräknats vara installatörerna.

Vid valet av illustrationsmaterial har man helt frångått det för tekniska arbeten av detta slag så vanliga, lättvindiga sätt att kopiera det mesta från äldre arbeten. Man har i stället tagit för princip att endast använda det allra bästa och har då blivit tvungen att helt nyrita så gott som alla erforderliga skisser. I själva verket äro praktiskt taget alla de närmare 500 illustrationerna speciellt framställda för denna bok. Vad detta betyder ifråga om arbete, omsorg och kostnader förstår nog var och en, som något sysslat med hithörande saker.

Ifråga om gasens tillverkning behandlas denna speciellt från svensk synpunkt, men med tanke på de nordiska länderna i allmänhet ha ugnar och ugnstyper, som för närvarande ej finnas där, men kunna tänkas få framtida användning, även medtagits. För övrigt har den största omsorg nedlagts på att beskriva moderna apparater och anordningar samt påpeka de rationellaste driftsätten, allt i avsikt att samtidigt föra gasverkens utveckling ett stycke framåt. I stor utsträckning ha medtagits siffror och resultat erhållna vid svenska gasverk och undvikits att släpa med föråldrade utländska uppgifter. Konsekvent har också här, liksom i bokens senare del, rationella och moderna förkortningar av måttsystemet använts, varjämte i stor utsträckning kemiska reaktioner illustrerats med formler. Nödvändigheten för verkens ekonomi av en noggrann teknisk kontroll av driften framhålles upprepade gånger. Den viktiga sidan av arbetarskydd, som ligger i användningen av lämpliga gasmasker, har likaså beretts vederbörlig plats. För gasverksingenjören i allmänhet erbjuder boken genom sitt koncentrerade innehåll en utmärkt överblick av modern gasindustri.

Bokens andra huvuddel inledes med en allmän teori för gasers strömning. Det kan nog ej hjälpas, att detta kapitel för en ordinär installatör blir en svår stötesten med sina många formler, vari kvadratrötter m. fl. matematiska tecken överflöda. Likväl äro de i ett arbete av detta slag nödvändiga och intet hindrar, att de matematiska beräkningarna i detta kapitel överhoppas av dem, som ej kunna smälta desamma, önskar någon emellertid få annat än en ytlig kunskap om hithörande ting lönar det sig dock att genom matematiska självstudier skaffa sig möjligheter till ett bättre förstående av dessa fenomen. För den rent praktiskt inställde installatören lämnar fortsättningen, som behandlar installationer och gasapparater, en rikedom av rön och vinkar. Val av lämpliga rördimensioner m. m. illustreras av talrika räkneexempel. Icke minst kunna konsulterande ingenjörer, byggmästare och arkitekter draga en utomordentlig nytta av bokens innehåll i detta avseende.

Vid genomläsandet av det omfattande kapitlet "Gasförbrukande apparater" får man den uppfattningen, att det knappast är något område, där värme förbrukas, på vilket ej gasen kan erbjuda sin tjänst. Så är ju också i verkligheten fallet och man får den känslan, att föreliggande arbete kommer i hög grad att bidraga till att föra konkurrensen med elektriciteten in på sundare och sakligare banor.

Såsom slutomdöme kan sägas, att ifrågavarande handbok utgör en heder för Svenska gasverksföreningen och vårt land och ett arbete, som säkert också i våra grannländer, Norge, Danmark och Finland, kommer att få en stor läsekrets. Likaså är det troligt, att boken i andra, ej skandinaviska länder, får tjäna som mönster vid uppläggningen av liknande handböcker.

S. Q.

SAMMANTRÄDEN

Svenska teknologföreningen.

Avdelningen för Mekanik
kallas till extra sammanträde å föreningens lokal, Brunkebergstorg 20, den 20 november 1934 kl. 19,30. Ärenden: 1) Val av justeringsmän. - 2) Inval och inträdesanmälningar. - 3) "Vägar med eller utan backar och kurvor." Diskussion med inledningsanföranden av professor E. Hubendick och teknolog Per Erik Hubendick. - 4) "K. A. K:s prov med svårflyktiga bränslen i förgasaremotorer", meddelade av docent E. Norlin. - 5) Event. "Några iakttagelser från höstens bilutställningar i Paris och London", föredrag av direktör Gustaf Larson. - Supé och samkväm. Pris för supé kr. 2:50 (inkl. pilsner, kaffe och servis).

Ordinarie stämma hålles å föreningens lokal onsdagen den 21 november 1934 kl. 19,30. Ärenden: 1) Inval. - 2) Inkomst- och utgiftsstat för år 1935. (Sv. T. F:s handl. nr 269.) - 3) Tillsättande av valkommitté enligt stadgarnas § 16. - 4) Förslag från styrelsen om bestämmelser för Kamrathjälpsfonden och Amalia Styffes donationsfond. - 5) Förslag från styrelsen angående utgivande av en biografisk matrikel över samtliga personer, som tillhört föreningen, samt förteckning över från Teknologiska institutet och K. tekniska högskolan utexaminerade personer. - 6) "Om användande av ljusinterferens vid längdmätning", föredrag av professor fil. dr Y. Väisälä. - Supé och samkväm.

Avdelningen för Väg- och vattenbyggnadskonst håller extra sammanträde måndag den 26 november 1934 kl. 19,30 på föreningens lokal, Brunkebergstorg 20. Ärende: "Stockholms spårvägsfråga", inledningsanförande av civilingenjör Carl Kleman. - Diskussion. - Supé och samkväm. Medlemmarna av Svenska elektroingenjörsföreningen, avd. av Svenska teknologföreningen, inbjudas.

(Forts, å annonssidan XXII.)

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0446.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free