- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift /
KTH:s reseberättelser

(1871-1962) [MARC] [MARC]
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

KTH:s reseberättelser

Skrivet av Lars Aronsson i mars 2021. Det finns för närvarande inga planer på att digitalisera den här samlingen. Fotografierna här är tagna med mobilkamera enbart för att ge en överblick av samlingen. Klicka på bilderna för att se dem i full upplösning.

I många nummer av Teknisk Tidskrift under avsnittet "Böcker" anmäls att nya reseberättelser finns att läsa i KTH:s bibliotek (t.ex. s. 119, 1958). Det är reseberättelser som studenter och forskare har skrivit efter att de har fått stipendium för att göra resor utomlands. Stipendierna kommer ur olika fonder, men eftersom de är avsedda för KTH:s studenter så är det "överstyrelsen för de tekniska högskolorna" som fördelar dem och även efteråt granskar och godkänner rapporterna. Sådana reseberättelser från 1890-talet och fram till 1969 finns i KTH:s samlingar, dels i biblioteket på Östermalm, dels i magasinet i Bålsta, tillsammans mellan 5 och 10 hyllmeter. De äldre är skrivna för hand, de nyare med skrivmaskin, men de är i de flesta fall aldrig publicerade.

Till samlingen finns en förteckning i två A4-pärmar. Den första är kronologisk, den andra alfabetisk på författarnamn.

Den kronologiska pärmen innehåller kopior av de brev, som KTH-bibliotekarien har skickat till redaktionen för Teknisk Tidskrift och som alltså är underlaget för notiserna i tidskriften. Några är ganska kortfattade, speciellt under de sista åren (som sitter överst):

Men de flesta är tillräckligt utförliga för notiserna. (Den första bilden nedan handlar om s. 119, 1958.) När Carl Björkbom var överbibliotekarie signerade han med namn, men hans föregångare skrev bara bibliotekarien eller högaktningsfullt:

Den andra pärmen, sorterad alfabetiskt på rapportförfattarens efternamn, innehåller de lite utförligare följebrev som överstyrelsen för de tekniska högskolorna har bifogat när de har godkänt en rapport och översänt den till biblioteket.

Några få äldre reseberättelser förvaras i KTH-biblioteket. De är ofta skrivna på ett avlångt pappersformat. Några är i lösblad, som den här från 16 december 1892 om "Luftbanor i Tyskland" (alltså linbanor för malm):

Andra är skrivna i anteckningsböcker, som denna av C. Häger från 1895 om undervisningen i mekaniska laborationer. Fotografier finns inklistrade. Tabeller och diagram är handritade. Utvikbara planscher och ritningar i stort format förekommer.

Project Runeberg, Thu Mar 4 14:16:27 2021 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/reseber.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free