- Project Runeberg -  Teknisk Ukeblad / 10de Årgang. 1892 /
35

(1883-1894)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sider ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

No, 8.

TEKNISK UGEBLAD.

joriteten i den forrige bedømmelseskomite i, at der opnåes
en lettere og rigere luftvexel efter Lenschows projekt, derved
at der dannes to åhne pladse i forbindelse med de tilstødende
gader. Lys- og luftforholdene i de to kontorer, der hos Bull
er anlagte mod den indre store gårdsplads, er imidlertid bedre
end i de tilsvarende lokaler i det andet projekt, hvor den
indre gårdsplads ved en fløi er delt i to. Forsåvidt der skulde
blive spørgsmål om nogen større forøgelse af kontorlokalerne
og som følge deraf om i større udstrækning også i den af
Lenschow projekterede bygning at anvende dertil værelser,
som vender ud til gårdsrum, vilde disse lokaler altså blive
mindre tilfredsstillende end de tilsvarende i Bulls projekt.

Ligeledes er man enig med den nævnte komitémajoritet
i, at Lenschows udkast byder bedre tilgang udenfra (de
udvendige fritrapper i endepartierne bør lægges ind i bygningen).

Trapper og korridorer er hos Lenschow niere centralt og
og greit anlagte og overalt jevnt belyste; korridorerne har
ca. Vs mindre længde end efter det andet projekt. Efter
opgaven i det foreliggende overslag over merudgiften ved Bulls
projekt, ca. kr. 190000, vil omkring l/s deraf falde på
trapper, korridorer og klosetter. De i Bulls udkast anbragte 4
ottekantede vindeltrapper og 4 trapper i de indre hjørner ved
det store gårdsrum vil være mindre bekvemme; de sidste vil
derhos, navnlig i de lavere etager, mangle tilfredsstillende
lys.

De ildfaste rum er efter Lenschows udkast i modsætning
til Bulls som regel fuldt betryggende anlagte ved
fundamentering fra grunden af og hensigtsmæssigt beliggende.

Derimod er Bulls brandgavler bedre; de er overalt førte
op over taget og vil gjøre mere nytte i ildebrandstilfælde end
brandgavlerne i Lenschows projekt. Mangelen ved disse lader
sig imidlertid let afhjælpe ved nogen forandring i
tag-faldet.

Trapperne til statsrådets forhandlingsværelse synes i begge
projekter at være vel storartet anlagte og at optage
forholdsvis formeget rum; det vilde være heldigt om de i Bulls
projekt i 2den etage anbragte små indgangsdøre til kontorerne
kunde sløifes.

Fagaderne hos Lenschow må ved omarbeidelsen vel siges
at have vundet noget, men forudsættes dog ved eventuel
senere udførelse at måtte undergå forandringer.
Hovedfaga-dens midtparti ansees afgjort bedre i det tidligere end i det
sidste udkast. De små kupler bør bortfalde.

Hvad Bulls fagader angår, så kan man ikke være enig
med forfatteren i den i hans følgeskrivelse af 20de januar d.
å. gjorte bemærkning om, at han tror at have opnået en
mægtigere monumentalvirkning ved sin omarbejdelse; man
anser opgavens løsning i det tidligere udkast for
hoved-facadernes vedkommende meget bedre for et færdigt afsluttet
bygværk.

Bulls udkast gjør i det hele indtrykket af større
planmæssighed i dispositionen af kontorlokalerne. Statsradernes
og expeditionssekretærernes kontorer er alle i 3die etage og
de kontorer, og de kontorer der ikke har fået plads i denne
etage, ligger i etagen over og i etagen under ordnede på
sådan måde, at de enkelte departementer er samlede hvert i sin
del af bygningen. Det samme arrangement lader sig dog
selvfølgelig lige så let gjennemføre i Lenschows plan.

Hvilket forslag der end måtte blive valgt, vil det derfor
blive nødvendigt, at anordningen af lokalerne for de
forskjellige institutioner eller Øiemed undergives en gj en nemgående
revision.

Man må i henhold til det anførte afgive den erklæring:

At den stillede opgave i begge de foreliggende udkast er
løst på tilfredsstillende måde.

At den af Lenschow valgte plananordning, når
kontorernes fuldt ud hensigtsmæssige fordeling iagttages, har så
væsentlige fordele fremfor Bulls, at den bør foretrækkes for
denne*.

Med hensyn til bygningens antagelige kostende
bemærker departementet følgende:

Som det vil sees, viser de nu foretagne, detaljerede
om-kostningsoverslag en betydelig større byggesum for begge
de to bearbeide udkast end den af programkomitéen opførte
sum, P/2 mill. kroner (ved 2den gangs konkurrance forhøiet til
2 mill. kroner), der dog af komitéen selv udtrykkelig er
betegnet som «kun løselig beregnet*. Årsagerne til, at den nu
beregnede byggesum så betydelig overstiger dette overslag,,
er i det væsentlige følgende:

De foreliggende bearbeidede udkast yder begge, som
ovenfor påpeget, en betydelig større gulvflade end efter
prog-ramet fordret, nemlig - foruden korridorer og trapper -
henholdsvis 13 360 m2 (omarbeide H-plan) og 14 300 m2
(omarbejdet rektangulær-plan) mod 12 130 m2 efter programet.

Endvidere var ved det oprindelige, af stadskonduktør
Bull foretagne overslag, bygningens fagader tænkt udstyrede
med underbygning af huggen granit, fladerne af fuget
murværk og indfatninger og gesimser i pudsarbeide. Ved
ud-arbeidelsen af omkostningsoverslag over de nu foreliggende
2 udkast er det derimod forudsat, at der, overensstemmende
med bedømmelseskomiteens udsalelser, anvendes flader af
forblendsten med indfatninger og gesimser af huggen sten.

Den væsentligste årsag til byggesummens forhøielse er
imidlertid den stærke stigning i material- og arbeidspriser,
der har fundet sted i tiden mellem de to
omkostnings-overslag.

Hvad tidsrummet for byggearbeidets fremme angår,
tiltræder departementet bygningsinspektørens forslag om, at
bygningens sydlige, langs den forlængede Apotekergade
liggende del, påbegyndes i næste budgettermin og søges fuldført
til høsten 1894. Med hensyn til arbeidets videre fortsættelse
vil det være ufornødent for tiden at tage nogen bestemmelse.
Denne må dels afhænge af statens fremtidige finansielle
stilling, dels af, til hvilken tid den nuværende fødselsstiftelse
på tomten kan rømmes. Under alle omstændigheder vil
imidlertid den sydlige del af bygningen kunne betragtes som et
afsluttet hele, der må kunne anvendes efter sin bestemmelse,
uafhængigt af, hvad der måtte besluttes med hensyn til tiden
for bygningsarbeidets fortsættelse.

Departementet anbefaler at dette nu i årrækker
forberedte byggearbeide. endelig besluttes påbegyndt. Om behovet
for en ny regjeringsbygning vil der antagelig ikke være delte
meninger, og departementet finder det derfor unødigt her at
udtale sig nærmere derom. Ligeså har der under de sidste:
års forhandlinger været enighed om, at den nye regjerings^
bygning bør lægges på den gamle Eigshospitalstomt.

Hvad de foreliggende alternative planer angår, vil det
sees, at den sidste bedømmelseskomite - uanseet de
forskjellige af den gjorte bemærkninger - har fundet, at den
stillede opgave er tilfredsstillende løst i begge planer, men at
den af Lenschow valgte plananordning, når kontorernes fuldt
ud hensigtsmæssige fordeling iagttages, har så væsentlige
fordele fremfor Bulls, at den bør foretrækkes for denne.

I henhold hertil finder departementet fortrinsvis at burde
anbefale bygningens opførelse efter det H-formige anlæg.
Det er imidlertid en selvfølge, at ved den endelige
omarbeidelse af tegningerne vil de af bedømmelseskomiteen påpegede
mangler ved rummenes fordeling m. v. vil blive søgt
afhjulpne.

(Slutn.).

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Nov 21 04:03:56 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tekuke/1892/0041.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free