- Project Runeberg -  Teknisk Ukeblad / 10de Årgang. 1892 /
39

(1883-1894)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sider ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

No, 9.

TEKNISK UGEBLAD,

kan bevise, eftersom vor viden til enhver tid er
indskrænket.

Naturvidenskaberne befatter sig ikke med at

nægte; en sandhed, der altid har været anerkjendt
af de dybeste og ædleste ånder.

(Slutn.).

Regjeringsbygning på det gamle Rigshospitals tomt i Kristiania.

(Slutn.)

Sagen blev ifjor forelagt Stortinget og
vedkommende komité udtalte:

At den var enig i ønskeligheden eller nødvendigheden
af, at der opførtes ny bygning for regjeringens kontorer.
Når komitéen også tidligere havde anbefalet og påskyndet
forberedelsen til dette byggearbeide, havde det imidlertid
været under den forudsætning, at det skulde medføre en
udgift af P/2 eller høist 2 millioner kroner. Når der nu var
kommet forslag om det dobbelte beløb, havde flere af
komitéens medlemmer tvivl, om de idetheletaget vilde kunne
anbefale anvendelsen af et så stort beløb i dette Øiemed; men
da den samlede komité var enig om at indstille på, at sagen
ikke skulde tages under behandling af det daværende
Storting, havde den ikke fundet det nødvendigt nærmere at
indlade sig på sagens realitet eller dens enkeltheder.

Komitéen udtalte derhos, at det ved sagens fornyede
forelæggelse vilde være ønskeligt at få en udredning af, hvad
nye bygninger for fødselsstiftelsen vilde koste, idet dennes
nuværende bygninger må nedrives for at give plads for den
nye regjeringsbygning. At der skulde blive nogen længere
stans i byggearbejdet, efter at den søndre fløi var bygget,
fandt komitéen neppe tænkeligt; man vilde isåfald ikke opnå
den fordel, der nu var stillet i første række, nemlig at få
alle kontorer samlet på ét sted.

Endelig udtalte komitéen, at sagen vilde vinde ved
udsættelse til næste år, for at de antydede forandringer ved
begge udkast kunde yderligere bearbeides, så man fik en
mere bestemt plan, inden man slog denne fast.

I anledning af disse udtalelser har departementet
anmodet statens bygningsinspektør om påny at tage sagen under
behandling, forsåvidt angår det af den sidste
bedømmelseskomite fremsatte forslag om indredning af bygningens
kjældere til arkivruin, og at afgive erklæring særskilt for hvert
af de to foreliggende udkast om 1) de antagelige
omkostninger ved den antydede forandring, 2) fladeindholdet af det
derved for arkiver indvindendes rum. Samtidig udbad man
sig bygningsinspektørens udtalelse om, hvorvidt og i tilfælde
hvorledes de beregnede omkostninger ved bygningens opførelse
uden tilsidesættelse af berettigede hensyn skulde kunne
reduceres.

Bygningsinspektøren har i den anledning afgivet følgende
erklæring, dateret 5te december f. å.:

Ifølge det kongelige departements opdrag i skrivelse af
4de september 1891 er de i samme påpegede forandringer i
de to foreliggende planer for regjeringsbygning taget under
overveielse med arkitekterne, hvorved man er kommen til
følgende resultat.

Ved at indrede kjelderram i størst mulig udstrækning
til arkiver vil der:

1. Efter S. Lenschow’s plan yderligere indvindes et
gulvareal af 700 m2, hvorefter det samlede gulvareal til
kontorer, arkiver og ildfaste rum i bygningen vil komme
til at udgjøre 14060 m2.

2. Efter H. Bull’s plan yderligere indvindes et gulvareal
af 394 m2 nyt indredet, hvortil kommer 433 m2, der
allerede tidligere var indredet til arkiver i kjælderen,
hvorefter det samlede gulvareal til kontorer, arkiver og
ildfaste rum i bygningen vil komme til at udgjøre 15 127 m2.

Omkostningerne ved de ovenomhandlede tillæg i
planerne vil:

1. Efter Lenschow’s plan udgjøre 700 m2 å kr. 60 = kr.
42 000 og den samlede overslagssum således

blive............... kr. 3182 000

2. Efter Bull’s plan udgjøre 394 m2 å kr. 60
= kr, 23 640 og den samlede overslagssum

således blive............« 3 353 640

Efter modtagelsen af bygningsinspektørens erklæring bad
departementet derefter samme suppleret med en udtalelse
specielt om, hvorvidt den i de foreliggende
beregninger forudsatte tykkelse af murene i de projekterede
bygninger lader sig formindske og i bekræftende fald, hvilken
reduktion i omkostninger der herved kunde opnåes. Forsåvidt
nogen reduktion af murtykkelsen måtte ansees utilrådelig,
bad man derhos oplyst, om dette stod i forbindelse med
valget af materialet for bygningen.

I den anledning har bygningsinspektøren under 16de
december f. å. afgivet følgende tillægserklæring:

Under de stedfundne konferance!’ med arkitekterne -
foranlediget ved det kongelige departements opdrag i
skrivelse af 4de september sidstleden - blev tillige spørgsmålet
om, hvorvidt en reduktion af murenes tykkelse kunde finde
sted, gjentagende drøftet. Da murkonstruktionerne imidlertid
ikke er beregnet stærkere, end det i forhold til bygningens
høide, fritstående murlængder samt profileringer er
nødvendigt, var der enighed om, at en reduktion i så henseende
ikke kunde tilrådes.

Murenes tykkelse vilde ved anvendelse af pudshnitation
ikke kunne tilrådes reduceret, og benyttelsen af rene
materialier til bygningens fagader påfører således ingen forøget
udgift i form af murtykkelser.

Som det af bygningsinspektørens ovenfor refererede
erklæringer fremgår, vil der ved i størst mulig udstrækning at
indrede kjælderrum til arkivrum yderligere kunne indvindes
af gulvareal efter H-planen 700 m2 og efter rektangelplanen
394 m2, hvortil for den sidste plans vedkommende kommer
kjælderrum med samlet gulvflade 433 m2, der allerede
tidligere var forudsat indredede således, at de vilde være
skikkede til arkikrum. Som samlet fladerum til kontorer, arkiver
og ildfaste rum i bygningen vil således fremkomme

efter H-planen.............14060 m2

- rektangelplanen...........15127 ma

(hvoraf i kjælderne henholdsvis 700 m2 og 827 m2) eller
henved 16 og 25 pct. niere end det efter
konkurranceprogra-met som nødvendigt opførte gulvareal 12130 m2. Denne
forandring vil efter bygningsinspektørens opgave medføre en
udgiftsforøgelse for de ovennævnte 2 planer af henholdsvis
kr. 42000 og kr. 23640, hvorved de samlede omkostninger
ved bygningens opførelse - bortseet fra udgifterne til
elektrisk belysning, henholdsvis ca. kr. 167 500 og kr. 180 700,
vil komme til at udgjøre:

efter H-planen.........Kr. 3182 000

- rektangelplanen ca. ..... « 3 354 000

heri dog iberegnet omkostningerne ved anlæg af kloak og
drænering, vand og vask samt opvarmning og ventilation,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Nov 21 04:03:56 2020 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tekuke/1892/0045.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free