- Project Runeberg -  Tietosanakirja / 2. Confrater-Haggai /
1521-1522

(1909-1922)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Goldschmidt ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

1521

van; (1884). [Molmenti, „Carlo G." (1879);
Galaiité, „C. G. e Venezia uel seeolo XVIII"
(1S83) ; Spinelli, »Bibliografia Goldoiiiana"
(1884) ; Malamanni, „Nuovi appuiiti e curiosita.
Goldoniane" (1887) ; Rabaiiv. ..Carlo G., le
théàtre et la vie en Italie au XVIII siècle"
(1896).]

Goldschmidt, Levin (1829-97), saks.
lainoppinut, tuli 1860 lainopin professoriksi
Heidelbergin yliopistoon, 1870 Saksan liiton, sittemmin
valtakunnan ylikauppatuomioistuimen
(Reiclis-oberhandelsgericht) jäseneksi ja 1875
kauppaoikeuden professoriksi Berliinin yliopistoon.
Etenkin perustamallaan aikakauskirjalla
^Zeitschrift für das gesamte Handelsrecht" (1858) ja
alkamallaan, mutta keskeneräiseksi jääueellä
teoksellaan ,,Handbuch des Handelsrechts"
(1564-68; 3:s painos 1891 nimellä „Universalgesclnchte
des Handelsrechts") 011 G. suuresti edistänyt
kauppaoikeuden tutkimista ja sen kehittymistä
itsenäiseksi lainopin haaraksi. G. oli myös
eusi-mäisiä, jotka vaativat Saksan kauppalakikirjan
uudistamista ja huomauttivat saksalaisen
siviili-lakikirjan tarpeellisuutta. G:n muista teoksista
mainittakoon ,,Kritik des Entwurfs eines
Han-delsgesetzbuches für die preussischen Staaten"
(1857) ; „Gutachten tiber den Entwurf eines
deut-schen Haiidelsgesetzbuclies nach den Beschlüssen
zweiter Lesung" (1860) ; ..Enzvklopädie der
Rechtswisseuschaft im Grundriss" (1862) :
..System des Handelsrechts" (1887: 4:s painos 1892) ;
„Das dreijährige Studium der Rechts- und
Staatswissenschaften" (1878) ; ,,Erwerbs- und
Wirtschaftsgenossensehaften, Studien und
Vor-schläge" (1882) ; ..Rechtsstudium und
Priifungs-ordnung" (1887) : .,Die Haftpflicht der Genossen
und das Umlageverfahren" (1888). [Riesser,
„Levin Goldschmidt, Gedächtnisrede" (1S97) ;
Pappenheim, „Levin Goldschmidt" (1898).]

O. K:nen.

Goldschmidt, Meir Aaron (1819-87), tansk.
kirjailija, juutalaista sukuperää. Alkoi
sanomalehtimiesuransa 1837, joutui
radikaalisvaltiolli-sen ja kirjallisen pilalehtensä ,,Corsaren’"in
takia taisteluun S. Kierkegaardin kanssa, luopui
lehden toimituksesta, lähti ulkomaanmatkalle
(1846-47), toimitti kotiin tultuaan ,,Nord og syd"
(1847-59) ja .,Hjemme og ude" (1861) nimisiä
viikkolehtiä, joissa hän edusti maltillista
liberalismia. Eusimäisen ja samalla etevimmän ja
vaikuttavimman kaunokirjallisen teoksensa ..En
jøde", hän julkaisi 1845. Sen aihe oli verrattain
uusi — juutalaisten suhde yhteiskuuta- ja
sivis-tysoloinin — ja sen tyyli taiteellinen ja
tenhoava. Sen jälkeen ilmestvivät ..Fortrellinger"
(1846) ja „Hjemlös" (1852-57), laaja, 5 osaa
käsittävä teos. jonka tarkoituksena on osoittaa
esteettisen maailmankatsomuksen onttoutta. Se
on mieltäkiiuuittävä, mutta sitä haittaa liiallinen
laajuus ja hajanaisuus. Hänen pienemmistä
kertomuksistaan mainittakoon: „Arvingen" (1863-65)
ja ,,Ravnen" (1867), molemmat kriitillisiä
ajankuvauksia, „Kærlighedshistorier fra månge
laude" (1868), „Smaa fortællinger" (1868-69)
sekä juutalaisaiheinen ..Avrohmche nattergal"
(1873). Hän saavutti mainetta myös
draamallisena kirjailijana: „En skavank" (1860), „Rabbi
Eliezer" (1861), „I den auden verden" (1862) ja
„Svedenborgs ungdom" (18631. Miltei koko tämän

1522

tuotannon johtavana ajatuksena on
„nemesis-aate", jonka hän piti kaikkien uskontojen
perustuksena. Kokoelma „Fortællinger og
virkeiig-heds billeder" (1877, yhteisellä nimellä
..For-skjellige phaser av uemesis-idén") sekä
„Livs-erindringer og resultater" (s. v.) kuvastavat
vielä selvemmin hänen maailmankatsomustaan,
jossa itämainen mystiikka on yhtynyt
länsimaiseen realismiin. G. on kieltämättä etevimpiä ja
mieltäkiinnittävimpiä henkilöitä, joita
seemiiäi-nen heimo on kehittänyt pohjoismaissa. —
Valikoima G: n teoksia ,,Poetiske skrifter" (8 nid.)
ilmestyi 1896-98. — Katso: S. Kierkegaard.
„Bladartikler", toimittanut R. Nielsen (1857),
,,Af S. Kierkegaards afterladte papirer", toim.
H. P. Barfoed II. (1872), G. Brandes. „Kritiker
og portræter" (1870) ja „Levned" (1908),
O. Borchsenius, ,,Fra fvrrerne" (1880) ja
J. Michaelsen. „Fra min samtid" (1890). e. 11.

Goldschmidt, Otto ks. Lind. Jenny.

Goldsmith [gouldsmip], Oliver (1728-74),
engl. runoilija ja kirjailija, maalaispapin poika,
synt. Irlannissa. Opiskeltuaan (Dublinissa,
Edinburghissa, Leidenissä) ensin teoiogiaa. sitten
lääketiedettä hän kierteli Euroopan mantereella
eläen pääasiallisesti huiluusoitolla. Palattuaan
Lontooseen ja koeteltuaan onneansa useilla
aloilla hän antautui kirjailijaksi ja saavutti
maineensa kolmella teoksella, nimittäin runoelmalla
„The traveller" (1764), idyllisellä
perheromaanilla „The vicar of Wakefield" (1766;
suomennettu) ja elegialla ..The deserted village" (1770).
G. on sitäpaitsi kirjoittanut pari huvinäytelmää.
,,The good-natured mun" ja ,,She stoops to
con-quer", esseitä ja historiallisia tutkielmia,
tyyliltään taidokkaita, mutta epäluotettavia.
Runoilijana hän on tunteen vapauttajia Englannin
ja koko Euroopan kirjallisuudessa, m. m. Goethe
sai hänestä herätteitä. [Förster. ..Life and
ad-ventures of O. G." (6 p., 1877) ; Black. ,.Oliver
G." (1879) ; A. Dobson, „G." (1888) ;
Neuen-dorf. ..Entstehungsgeschichte von G:s Vicar of
W." (1904).] J. n-i.

Goldziher, Ignäc (s. 1850). unk.
orientalisti, seemil. filologian prof. Budapestissa v:sta
1894, etevimpiä arabian kielen ja islamin
tuntijoita. Pääteokset: „Der Mvthos bei den
He-bräern" (1876), „Az iszläm" (1881), „Die
Zäliiri-ten" (1884), „Muhammedanische Studien"
(1889-90) ja ., Abh a n dlu n gen zur Arab. Philologie"
(1896-99). K. T-t.

Golf, vanha skotlantilainen pallopeli: laajalla
nurmikentällä on pieniä, 5-6 cm:n läpimittaisia
ja samansyvvisiä, lipuilla merkittyjä kuoppia
n. 60 m:n päässä toisistaan, luvultaan tav. 18.
joihin kuhunkin on, mahdollisimman harvoilla
lyönneillä, osutettava 4 cm:n läpimittainen kova
kumipallo. Lyömänuijat ovat erimuotoisia
erilaisia lyöntejä varten. Pienin lvöntiluku voittaa.
— G. ou hyvin suosittu peli ylhäisön piireissä
Englannissa ja Ameriikassa ja on viime
vuosi-kvmmeninä voittanut alaa Euroopan
mantereellakin. (L. r.)

Golfi (saks. Golf, engl. gulf, ransk. golfe, it.
golf o: < kreik. kolpos - povi, lahti), merenlahti.

Golf-virta 1. P o h j o i s-A Hantin virta
(ks. i. sekä Atlantin valtameri ja
Merivirrat).

Golgata (oikeammin Golgotn. lyhennys aram.

Goldschmidt—Golgata

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:15:29 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tieto/2/0809.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free