- Project Runeberg -  Tilskueren / Aarg. 25 (1908) /
18

(1884-1939)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Fr. Schiøtt: Staten som Bygherre

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

18

Staten som Bygherre

Ved den gamle Biblioteksbygnings Omdannelse til Rigsarkiv
vil man saaledes kun faa et arkitektonisk Makværk, og man vil
derhos helt ødelægge de smukke Interiører fra Frederik III’s og
Kristian VII’s Tid, Kontoret med sit prægtige Stukloft, den store
Sal, den lille Sal og den forgyldte Sal. Det er en daarlig Trøst,
at man kan tage noget af Dekorationsmaterialet ned og anbringe
det andetsteds, i Arkivbygningen eller — om det ej forinden
forsvinder — i den nye Nationalmuseumsbygning. Rummene selv
med deres arkitektoniske Komposition og deres historiske Minder
kan man dog ej flytte. Den store Sal, som Frederik III lod
op-opføre for sine Bogskatte paa en Tid, hvor man kun kunde
tænke sig en Skat opstillet i smukke, stilfulde Rum, denne Sal
med sit omløbende Galleri, baaret af hvide, korintiske Søjler
med forgyldte Kapitæler, og med sit tavlede Marmorgulv, er —
uagtet den noget ringe Højde — af stor Værdi som Kunst og
som historisk Minde, og de to andre Sale ere saa smukke og,
trods en Aldersforskel af c. 100 Aar, i saa god Samstemning med
den store Sal, at det hele danner et Festrum af sjælden Pragt.
Bygningens Stueetage har intet mærkværdigt; det er et
Artillerimagasin, der i 1860’erne omdannedes til Bogmagasin, og heller
ikke anden Etage, over den store Sal, har nogen videre
kunstnerisk Betydning, da hele den gamle Indretning til Kunstkammer
og Malerigalleri fjernedes 1824, og de nye Lokaler, Læsesal og
Bogsale, paa Grund af Tidernes Knaphed kun fik en spartansk
Udsmykning.

Bygningens Ydre er i Tidens Løb mishandlet ved, at
Vindueskarmene med to Poster ere afløste af nyere Karme, ved
Fjernelsen af Indramningerne om Døre og Vinduer og endelig
ved den døde og grimme Cementpuds. Bygningen er tilmed ret
brandfarlig, da hele Loftet over 1. Sal ved Hængesøjler er
ophængt i en svær Tagkonstruktion af Træ.

Men har man alligevel Raad til at ødelægge disse Festrum,
skulde det ikke være muligt at give dem en passende og værdig
Bestemmelse, ved Omformning eller Fjernelse af det mindre
værdifulde gøre Bygningen mere brandsikker, skaffe Passage
mellem Kavalergaard og Tøjhusgaard og give bedre Lys til
Rigsdagens Lokaler. — Opgaven synes ikke uløselig.

Da man besluttede sig til at samle Konge- og Rigsdagshus
i een Bygning, blev der naturligvis i flere Retninger slaaet af

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Mar 10 00:58:25 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tilskueren/1908/0024.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free