- Project Runeberg -  Upplands fornminnesförenings tidskrift / XXXVI /
40

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

246

Nils Litiiberg,

Huvudintresset härvid knöt sig helt naturligt-till välvda
salen såsom anläggningens äldsta del. Till denna ledde
numer ingen direkt ingång. Tidigare hade den emellertid haft
icke mindre än tre stycken, en i västra långsidan strax vid
norra hörnet och två mitt på östra långsidan, en för vardera
valvet och endast skilda av en grov post. Alla dessa dörrar
hade sedan igensatts, och den södra dörren på östra långsidan
var förbyggd av den vid murens insida slående pilastern. De
två dörrarna på östra långsidan tycktes giva vid handen, att
välvda salen från början varit delad, i två rum med var sin
ingång, därvid den mitt över salen liggande tegelbänken kunde
vara resten av den forna mellanväggen. >u\h ■:

I avsikt att fastställa detta företogs en •djupgrävning inne
i byggnaden, och det visade sig tlå, att de därstädes nu
befintliga tegelgolven icke voro de ursprungliga, j Nära 50 cm.
under tegelgolvet i norra rummet anträffades ett äldre golv
av kalkflisor. I södra rummet anträffades ett par decimeter
under det översta golvet ett äldre tegelgolv och c:a 1 dm.
under detta ett ännu äldre flisgolv ined hälleflintor. Fyllningen
mellan golven utgjordes av grus, tegelbrockor m. m. I höjd
med de lägsta golven anträffades också grunden till den mur,
som ursprungligen delat salen i två rum, men denna mur liade
inget sammanhang med den ovannämnda tegelbänken. Bänken
var upplagd senare, och dess botten vilade på södra rummets
andra golv.

I sydändan av byggnaden var i flisgolvet ett stort hål .
med fyllning, och då denna avlägsnats, visade det sig, att här
legat en brunn. Då golvets kant slutade vid denna, var det
tydligt, att denna och flisgolvet i södra rummet voro samtidiga.

I brunnens fyllning anträffade brandrester jämte spår av
brand i norra rummets lägsta ’golvnivå gåvo vid handen, att
en eldsvåda övergått byggnaden, och att det var vid
återställningsarbeten efter denna, som utfyllningen gjorts och
tegelgolvet i norra rummet samt det undre tegelgolvet i södra
rummet lagts. Detta senare golv gick fram över brunnen.
Spåren av denna hade sålunda vid reparationen utplånats.
Samtidigt med dessa arbeten hade pilastrarna uppförts och de två
rummen hade sammanslagits till ett enda. Vid denna tidpunkt
hade sålunda även södra dörren på östra långsidan satts igen.
Och då dörren på västra långsidan nedtill var fylld med grus

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Feb 4 18:33:17 2022 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/uppfornmi/36/0044.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free