- Project Runeberg -  Mälarens minnen. D. 1, Upsala minne : staden, segelleden och nejderna /
236

(1844) [MARC] Author: C. J. Bergman
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - V. UPSALA AKADEMIE

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Isynnerhet under Linnés vård (1741—88) vann den
betydlig förkofran. Men Linné blef snart mindre
belåten med denna lokal, som i hög grad var
blottställd för frost och kalla vindar, och genom sin
obetydliga höjd öfver Fyrisåns vattenlinie utsatt
för öfversvämningar, och dessutom genom sin
sumpiga mark och växthusens brist på tillräcklig sol
föga ändamålsenlig. Vexthuset utgjordes af ett
Frigidarium, som tillika var Lärosal, samt 2:ne flyglar
i 120 graders vinklar deremot, således med mycken
skiljaktig ställning mot solen. Det hela, blott
envåningshus, medgaf åt varm-vextrummen endast ett
kort, brutet glastak, som så litet skyddade för
takdropp att man stundom med paraplyer måste
bevara de ömtåligare tropikvexterna. I följd af dessa
ogynnsamma förhållanden, förskaffade sig också
Linné en Landtegendom, Hammarby (1 1/4 mil från
Upsala, i Dannemarks Socken) af ytterst motsatt
belägenhet, dit han, så mycket som möjligt,
förlade sina lektioner och samlingar. Denna lokal
förenade fördelarne af Sjötrakten och Slätten, med
det bästa skygd för Nordan, och var i detta
hänseende utan like i hela orten. Om Hammarby mera
i följande häfte.

                        72. Nya Botaniska Professionshuset med Nya
Botaniska Trädgården
.

Innehåller boställe för Historiæ Naturalis
Professorn, Orangerier och Museer.

I föregående paragraph nämndes de
olägenheter, för hvilka den gamla Botaniska Trädgården
var blottställd. En ny och ändamålsenligare lokal
var derföre snart af nöden, och valet föll på den
i stadens södra hörn nedom Slottet belägna s. k.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Sep 25 14:54:40 2021 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/upsalamin/0250.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free