- Project Runeberg -  Vetenskapen och livet / Årgång III: 1918 /
236

(1918-1922)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Strövtåg i vetenskapens omgivningar

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

med en elektrisk kraft på 25 hästar åstadkomma ett magnetiskt fält på 50 000 gauss mellan de båda polerna.

För att kunna sända en stark elektrisk ström igenom den, utan att riskera en alltför hastig uppvärmning, har man i stället för vanliga ledningstrådar till rullarna använt en
lindning av kopparrör, som under loppet av försöken avkylas av en vattenström. Varje rulle innehåller 1 000 varv rör och är uppdelad i tio sektioner, vilka äro kopplade parallellt för vätskeströmmen, så att en tillräcklig mängd vätska kan passera för avkylningen, och i serie för den elektriska strömmen.

För att ytterligare öka den magnetiska kraften har man i den nya apparaten använt sig av ferrokoboltlegeringen, vilken har en 10 % högre magnetisk mättningskapacitet än järnet. Men som industrien ännu ej kan framställa ferrokoboltlegering i så stora stycken har man fått nöja sig med att förse polskorna med kärnor av ferrokobolt, vilket ökar magnetismen med 5 % utöver vad man skulle erhålla med poler av mjukt svenskt järn av samma form. Enligt vad fysikernas beräkningar utvisa skall denna vinst, som förefaller obetydlig göra att strömmen får fyra gånger större verkan än på vanliga järnpoler.

Med den nya magneten, som är monterad på en vagn för att lättare kunna förflyttas, räknar professor Becquerel på att kunna driva sina studier över de magnetisk-optiska fenomenen längre och utvidga vår kunskap om rörelserna hos elektronerna, dessa kroppar som uppbygga materien.

illustration placeholder
VÄRLDENS STÖRSTA ELEKTROMAGNET


Stämpling av apelsiner.

Förfalskning och efterhärmning sker överallt i världen och med alla slags naturliga och konstgjorda produkter. Garantier som firmor med anseende och rykte använda för att skydda sina varor äro nästan alltid otillräckliga. Så har nyligen en sammanslutning mellan californiska apelsinproducenter, som brukade slå in varje frukt i ett stämplat papper och sedan emballera dem i stämplade lådor, sett sig föranlåten att stämpla varje apelsin med ett outplånligt märke. Apparaten som användes härtill är mycket sinnrik. Den består av ett hjul med aderton ekrar, som alla utanför hjulringen sluta i ett runt järn som bär en stämpel i relief. Hjulet är placerat så att det roterar ovanför en ränna, i vilken löper ett ändlöst band med metallskålar som var och en innehåller en apelsin. Bandets rörelse är synkron med hjulets vridning, så att alla frukter nödvändigt bli stämplade med ursprungsmärket.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 13:43:01 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/vetlivet/1918/0244.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free