- Project Runeberg -  Vetenskapen och livet / Årgång III: 1918 /
257

(1918-1922)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Dödens små agenter av j. paul dupuy

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

denna kommer att genomgå en underbar förvandling. Den förökar sig snart sexuellt och skapar en ny generation som hyser in sig i salivkörtlarna hos den insekt där förvandlingen fullbordas.

Det behövs sedan blott att myggan sticker en människa for att smitta henne med sumpfeber. Man kan bo i sumptrakterna, man kan bada i vattnet och till och med dricka av det utan att riskera att få malarian, om man blott aktar sig för myggorna.

Fotogen och metallduk.

För att göra romerska Campagnan, som ända sedan forntiden varit illa beryktad för sina febrar, mera hälsosam behövde de italienska myndigheterna blott föreskriva nät för fönster och verandor samt torrlägga de hål där vattnet samlades eller åtminstone täcka över alla stillastående vattensamlingar med ett tunt lager av fotogen, ty detta hindrar myggorna att komma dit och lägga sina ägg och dödar de där befintliga larverna. Utan stillastående vatten kan myggen icke leva.

Med samma medel har Suezkanalbolaget för en kostnad av 35 000 kronor 1900 och sedan
12 000 kronor om året lyckats göra en förtjusande plats av Ismailia. År 1900 voro tre fjärdedelar av Ismailias invånare angripna av malarian, och bolaget var då betänkt på att helt och hållet övergiva staden.

Gula feberns inympare.

På samma sätt som anopheles sprider malarian ar en annan myggart stegomya gula feberns spridare.

Detta faktum, som numera står utom allt tvivel, påvisades först av dr Nott i New Orleans. Men dr Notts teorier vunno icke den medicinska världens uppmärksamhet och de voro så att säga bortglömda till år 1881, då dr Charles-Finlay i Havana blev deras outtröttlige försvarare. Han fick knappast någon uppmuntran. Men 1881, när de amerikanska trupperna intogo Cuba, sågo sig Förenta Staterna ställda inför ett allvarligt problem, ty det är svårt att föreställa sig en smutsigare och mera ohälsosam stad än Havana under den spanska regimen. De amerikanska officerarnas energiska och låt vara brutala tillvägagångssätt hade fullt fog för sig inför de ofattbara högarna av sopor, de

illustration placeholder
RÅTTANS LOPPA(förstorad 200 ggr) kan överföra pesten till människan. Skivorna som äro placerade på förtöjningarna hindra råttorna att lämna fartyget. I vissa länders hamnar äro de föreskrivna i lag.



<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 13:43:01 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/vetlivet/1918/0265.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free