- Project Runeberg -  Vetenskapen och livet / Årgång III: 1918 /
258

(1918-1922)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Dödens små agenter av j. paul dupuy

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

ruttnande avträdesgroparna och invånarnas inrotade likgiltighet. Det fanns emellertid snart nog ingen stad, där de sanitära reglerna följdes så strängt som i Havana. Det vart den bäst skötta stad i världen. Och ändock dogo alltjämt både soldater och civila. Gula febern härjade där som koleran i Petrograd.

Dr Finlay tröttnade icke att påpeka att det var myggorna och icke soporna som underhöll den förfärliga farsoten, och till slut beslöt sig regeringen i Washington att utse en studiekommission sammansatt av ett antal militärläkare, doktorerna Reed, Carroll, Agramonte och Lazear. I förbigående kan nämnas att den sistnämnde fann döden under sina undersökningar.

Historien om denna upprörande kamp mot en av de förfärligaste sjukdomar som finns är icke så känd som den borde vara. Bland de amerikanska trupperna behövde man blott välja ut de hjältar som läkarna hade behov av. De indelades i grupper och underkastades olika infektionsbetingelser.

En del av grupperna fick bo i de lokaler där epidemiens offer hade dött; de lågo i de smittade sängarna och klädde sig i de avlidnas kläder. Men hela tiden höllos de strängt skyddade för myggorna, och de minsta springor i rummen voro försedda med metalltrådnät. Ingen av de på detta sätt behandlade grupperna fick gula febern.

Bland de grupper som man lät stanna i de strängaste hygieniska förhållanden men utsatta for myggorna blevo däremot snart sex sjundedelar av männen sjuka och några av dem dogo.

Nya försök gjordes under andra förhållanden och bekräftade fullkomligt de första resultaten. Sedan dess vet man att man blott behöver strängt akta sig för myggorna för att undgå gula febern.

Man förlorade ingen tid utan gick genast till handling.

En besegrad fiende.

Under överste Gorgas ledning företogo amerikanarna 1900 ett sanitärt fälttåg med sådan kraft att man 1901 icke hade att anteckna mer än sex fall av gula febern i Havana; 1902: hade man icke ett enda.

I Rio Janeiro, ett av de värsta endemiska centrerna, organiserade dr Oswaldo Cruz en kamp mot gula febern och nådde beundransvärda resultat. Under de första åren använde han icke mindre an 2 000 man, indelade i brigader, under ledning av 10 överläkare och 70 underläkare. Myggorna förstördes med fotogen och de sjuka isolerades för att de myggor som ännu funnos kvar icke skulle kunna infekteras genom att suga de sjukas blod.

Organisationen började arbeta i april 1903. År 1904 hade dödligheten i gula febern i Rio Janeiro gått ned till 9 fall. Redan året därpå hade den sjunkit till noll.

En annan farlig insekt.

Låt oss återvända till den vanliga flugan som man lustigt nog ofta kallar husflugan.

Vi måste påpeka att denna insekt icke överför bakterier på samma sätt som de myggor vi nyss talat om.

Den vanliga flugan får nämligen icke förväxlas med en del andra flugarter som verkligen sticka, såsom den farliga Stomax som sprider mjältbrandsbacillen.

Flugan bär med sig bacillerna på, fötterna, vingarna, kroppen eller till och med på sin munapparat sedan den kommit i beröring med dem under sina strövtåg bland orenlighet. Den kan sålunda lika gott sprida vilka bakterier som helst som fastnat vid dess kropp.

Vid mikroskopisk undersökning har man ofta funnit tusentals bakterier på en enda fluga. Lyckligtvis höra dock de flesta av dem till de ofarliga arterna.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 13:43:01 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/vetlivet/1918/0266.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free