- Project Runeberg -  Vetenskapen och livet / Årgång III: 1918 /
280

(1918-1922)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Glidbåtar med luftpropeller

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

illustration placeholder

GLIDBÅT MED LUFTPROPELLER FRÅN FIRMAN NIEUPORT

Propellern är här 3 meter i längd och drives av en 160 hästars motor. Båten uppnår 60 km

i timmen.



resultat är att använda en propeller som roterar i luften. Luftpropellern har också större verkan än vattenpropellern beroende på att luften är mer elastisk än vattnet. En fulländad luftpropeller ger i själva verket inga andra förluster än de som uppkomma genom friktionen mot axeln.

Om en luftpropeller fungerar som framdrivare är den två gånger kraftigare än en vattenpropeller. Vi ha förut talat om framställning av luftpropellrar (Vetenskapen och Livet nr 1 1914). Som bekant påminner deras yttre form om en vanlig propeller; bladen äro av trä och tjockast närmast axeln. Hydroplanpropellrarna äro i ytterändan försedda med en mantel av kopparplåt som skyddar dem från att splittras när de slå mot vågkammar.

År 1902 försökte greve Zeppelin vid Wansle nära Berlin en båt av 11,5 meters längd och 2,2 meters bredd driven av luftpropeller. En daimlermotor på 12 hästar drev medels en rem en tvåbladig propeller, vars rotationshastighet uppgick till 850 à 1 500 varv i minuten.

Försöken med luftpropellrar på båtar ha fortsatts med stor iver, och de former på skroven som man nu börjat använda låta förutse intressanta praktiska användningar.

Glidbåten är numera en verklig farkost och icke blott en försöksapparat. Vid tävlingar är den av stort intresse för sportmannen på grund av de ofantliga hastigheter den kan uppnå, men en uppfinning har ingen framtid om den icke kan få några praktiska användningar. Ur denna synpunkt äro glidbåtarna med luftpropeller en lösning på det svåra problemet om skeppsfart i grunda vatten. De stora floderna särskilt i Afrika och Asien fordra sådana farkoster. Trots alla försiktighetsmått man vidtagit bli propellrar och hjul ofta förstörda genom att de stöta mot flytande kroppar eller grund. Utförda försök ha visat den stora nyttan av glidbåtarna i sådana fall.


<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 13:43:01 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/vetlivet/1918/0288.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free