- Project Runeberg -  Valda skrifter
(1922-1927) [MARC] Author: Henrik Wranér
Översikt | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

VALDA SKRIFTER

AV

HENRIK WRANÉR

UTGIVNA AV FREDRIK BÖÖK ------ STOCKHOLM ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Förord till den elektroniska utgåvan

I samlingen Valda skrifter utgivna av Fredrik Böök utgavs först volym 1-3 (1922) som följdes av en Ny samling volym 1-3 (1923) samt en del 3 (1927). Första samlingen betecknas här Del 1:n och Ny samling Del 2:n samt Del 3.

Förlaget presenterade utgivningen av Valda skrifter så här:

"Den 6 augusti 1908 avled Henrik Wranér, han som enligt en av våra främsta litteratur- och kulturkännares, Fredrik Bööks, utsago »bevarat mera av det liv, som levats i de skånska bondstugorna än någon annan författare efter Nicolovius». Själv framsprungen ur folkets led — hans far var byskomakare — har Henrik Wranér förstått att som kanske ingen annan giva sina folklivsskildringar ett på samma gång äkta liv som naivt behag, ömsom roande, ömsom rörande, helt realistiskt uppfattade, enkelt och flärdlöst framsagda, på bottnen av den sprudlande, så välgörande humorn alltid ett djupt känt och fint allvar. Säkerligen har heller ingen annan som Henrik Wranér varit i besittning av den underbara förmågan att med de allra enklaste, men just därigenom så konstnärliga, medel teckna speciellt det skånska allmogelivet med så påtaglig äkthet och med så rörande humor. Det är kulturhistoria och dikt på en gång. Och säkerligen innebär det ingen överdrift att påstå, att Henrik Wranérs namn i vår kultur- och litteraturhistoria alltid skall nämnas vid sidan av ett annat: August Bondesons.

Det är dessa synpunkter, som förmått förlaget att rädda åt en eftervärld Henrik Wranérs allmogehistorier, och den citerade litteraturhistorikern, professor Böök, att göra ett urval av diktarens mest karakteristiska saker.

Henrik Wranérs Valda skrifter under redaktion av professor Fredrik Böök ha utkommit i 6 delar à 4: 50; inb. i två klotband 34 kr.; i två halvfranska band 42 kr."


Innehåll / Table of Contents


Översikt
Del 1:1
Del 1:2
Del 1:3
Del 2:1
Del 2:2
Del 2:3
Del 3

Korrstaplar / Proof bars for subvolumes

1-2
2-2
2-3
3


Project Runeberg, Wed Jun 17 18:51:37 2015 (www-data) (diff) (history) (download) Next >>
http://runeberg.org/whsrifter/

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free