- Project Runeberg -  Nordic Words /
Presentation av Excalibur (Mac) (december 1997)

Tema: Dictionaries
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Presentation av Excalibur (Mac)

skriven av Tomas.Risberg@swipnet.se

Excalibur är ett rättstavningsprogram som kan användas i alla textbehandlande program för Macintosh. Det passar till exempel utmärkt för att rättstava inlägg i nyhetsgrupper eller för att rätta sin elektroniska post.

Excalibur är gratis att använda och på programmets hemsida finns också en mängd gratis ordlistor för olika språk att hämta.

Här är Excaliburs hemsida.

Några extra Excaliburtips

Excalibur ställs vanligen in så att det rättar Macens klippbord. Man kan manuellt klippa ut texten man vill rätta, sedan starta Excalibur och låta det arbeta. Därefter klistrar man tillbaka den rättade texten.

Man kan underlätta detta arbete genom att kombinera Excalibur med makro-programnet KeyQuencer. Då kan processen att klippa ut, rättstava och sedan klistra in automatiseras. Med KeyQuencer rätt inställt behöver man bara trycka på en förvald tangent eller tangentkombination för att aktivera rättstavningen.

Här hämtas KeyQuencer 1.2.2a som kostar 10 US$ efter en prövotid. På samma adress hämtas också KeyQuencer Lite som kostar 20 US$. På denna adress kan man läsa mer om den stora versionen av KeyQuencer som kostar ca 30 US$ och som inte kan prövas först.

Olika Excalibur-inställningar

Det kan vara en fördel då man arbetar med Excalibur att ha en separat inställning för varje språk man rättstavar. Man kan i programmet välja till vilken ordlista de nya ord man adderar skall läggas. Dock kan det gå snabbare att arbeta med programmet om man inte varje gång man vill spara några nya ord behöver ta ställning till vilken ordlista de skall sparas.

Man måste för att göra ändringarna i Excalibur använda Apples program ResEdit, med vars hjälp man kan modifiera andra program. Det brukar ofta utfärdas varningar för att använda ResEdit som nybörjare, efterssom man kan riskera att göra program obrukbara, eller i värsta fall sitt operativsystem odugligt. Generellt kan dock sägas att problem med ResEdit undvikes genom att alltid arbeta med kopior av de program man vill modifiera och att ge dessa kopior andra namn än orginalen.

öppna en kopia av Excalibur med ResEdit. öppna därefter resursen STR# 305 i Excalibur. Där står det Excalibur Preferences. ändra det till vad du vill - tex "Excalibur svensk stavning" - ändra också namnet på programmet Excalibur (kopia) till samma så att du vet vilket program som ger upphov till vilken programinställning. Nu när du startar ditt nya Excalibur och sedan tittar i mappen Programinställningar kommer du att finna en ny inställning med det namn du ändrade till i STR# 305. Enda nackdelen med detta sätt att skapa alternativa inställningar till Excalibur är att man måste ha en kopia av programmet för varje enskild inställning.Project Runeberg, Thu Dec 11 22:31:02 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/words/pres-excalibur.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free