- Project Runeberg -  Dagligt Liv i Norden i det sekstende Aarhundrede
(1914-1915) [MARC] Author: Tr. Fr. Troels-Lund - Tema: Danish Literature, Middle Ages
Oversigt | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Dagligt Liv
i Norden
i det
sekstende Aarhundrede

Fjerde Udgave
Illustreret Udgave

Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag
København, Kristiania

1914


Forord til den digitale udgave

Dette er Projekt Runebergs digitale faksimileudgave af Dagligt Liv i Norden i det sekstende Aarhundrede i 14 dele, som udkom første gang 1879-1901 under navne Danmarks og Norges Historie i Slutningen af det 16de Aarhundrede. 1903-1904 udkom en Folkeudgave (Kan leses på Internet Archive) i det nye navne. En første Illustreret udgave udkom 1908-1910.

Digitaliseringen er foretaget på grundlag af et velbevaret eksemplar af den fjerde udgave (1914-1915), hvor de fjorten bøger er samlet to og to i syv bind. Udgaven er rigt illustreret.

Værkets ophavsmand er den denske historiker Troels Frederik Troels-Lund (født 1840, død 1921, se Troels-Lund i Nordisk familjebok samt Supplement). Forfatterens hensigt var oprindeligt, at Dagligt Liv skulle indgå i et større værk med titlen Danmarks og Norges Historie i Slutningen af det sekstende Aarhundrede. At beskrive dagliglivet var et nyt fænomen i historieforskningen, som traditionelt kun havde beskæftiget sig med statslige institutioner. At Troels-Lund blev kritiseret for manglende nøjagtighed i visse detaljer, overskygger ikke hans banebrydende indsats på det kulturhistoriske område.

Den digitale faksimileudgave blev fremstillet i november 2003. Alle sider blev scannet som sort/hvide billeder i 600 dpi og præsenteres på webben i 120 dpi gråtoner sammen med OCR-tekst, som læsaren kan korrekturlæse direkte fra web-browseren. Der findes desuden printvenlige PDF-filer i fuld opløsning.

Förord till den digitala utgåvan

Detta är Projekt Runebergs digitala faksimilutgåva av Dagligt Liv i Norden i det sekstende Aarhundrede i 14 delar, som utkom första gången 1879-1901 såsom Danmarks og Norges Historie i Slutningen af det 16de Aarhundrede. 1903-1904 utkom en Folkeudgave i det nya namnet. En första Illustreret udgave utkom 1908-1910.

För digitaliseringen har använts ett väl bevarat exemplar av fjärde utgåvan (1914-1915), där de fjorton böckerna har sammanförts två och två i sju band. Utgåvan är rikt illustrerad.

Verkets upphovsman är den danske historikern Troels Frederik Troels-Lund (född 1840, död 1921, se Troels-Lund i Nordisk familjebok samt Supplement). Författarens avsikt var ursprungligen att Dagligt Liv skulle ingå i ett större verk med titeln Danmarks og Norges Historie i Slutningen af det sekstende Aarhundrede. Att beskriva det dagliga livet var ett nytt grepp inom historievetenskapen, som traditionellt bara hade avhandlat statsangelägenheter. Att Troels-Lund fick kritik för bristande noggrannhet i vissa detaljer överskuggar inte hans insats som banbrytare på området kulturhistoria.

Den digitala faksimilutgåvan togs fram under november 2003. Alla sidor har scannats som svartvita bilder i 600 dpi och presenteras på webben i 120 dpi gråskala tillsammans med OCR-text som läsaren kan korrekturläsa direkt från webbläsaren. För utskrift finns PDF-filer i full upplösning.


Indhold / Table of Contents


Oversigt
I Bog. Om Kulturhistorie. - Land og Folk
II Bog. Bønder- og Købstadboliger
III Bog. Boliger: Herregaarde og Slotte
IV Bog. Klædedragt
V Bog. Fødemidler
VI Bog. Hverdag og Fest
VII Bog. Aarlige Feste
VIII Bog. Fødsel og Daab
IX Bog. Trolovelse
X Bog. Forberedelse til Bryllup
XI Bog. Bryllup
XII Bog. Ægteskab og Sædelighed
XIII Bog. Livsbelysning
XIV Bog. Livsafslutning

Korrstaplar / Proof bars for subvolumes

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14


Project Runeberg, Wed Nov 30 09:44:29 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) Next >>
https://runeberg.org/dagligt/

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free