- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Rödarv Förra Nästa Index Innehållsförteckning

133. Rödarv, Anagallis arvensis L.

R. Rödarve. F. Puna-alpi.

Såväl utseendet (habitus) som den ringa härdigheten och varaktigheten samt ståndort och utbredning angiva denna växt som en av dem, som här i norden h. o. h. bero av jordens odling och särskilt äro bundna vid sädesodlingen. Arten förekommer nämligen huvudsakligen på åkrar, stundom även i trädgårdsland och på stränder, men blott i Sveriges södra provinser någorlunda allmän. Den är en späd, mjuk, ej sällan nedliggande ört samt enårig och som sådan vårgroende (sommarannuell). Dess libslängd är således helt kort, och dess växlokaler äro blott sådana ställen, som genom särskild behandling av människan gjorts mycket gynnsamma till sin jornmån. I dessa avseenden likna denna växt Sherardia arvensis (nr 72, sid 54). Bägge äro sparsamma och tillfälliga redan söder om Mälaren, liksom ock i s. Norge och s. Finland; bägge uppträda avgjort som "ogräs", men äro sällsynta och oförargliga sådana.

Rödarven har mönjeröd blomkrona, men uppträder även i en varietet med mörkblå krona. Den blommar under högsommaren. Frukten är en s. k. lock-kapsel, fig. 3.

Tavl. 133. Fig. 1 cäxten i naturlig storlek med ett par grenar bortskurna, 2 blomma i längdsnitt (3/1), 3 blomfoder samt fröhus med avfallande lock, visande fröna (4/1), 4 frö (12/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:02:10 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/133.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free