- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Akleja Förra Nästa Index Innehållsförteckning

176. Akleja, Aquilegia vulgaris L.

N. Akeleie. F. Akileja.

Som vild träffas denna art sällsynt hos oss (i s. Finland, s. och mell. Sverige upp till Dalarne, s. och mell. Norge upp till Trondhjem). Den förekommer ymnigt blott kring gamla gårdar och kloster, i parker o. s. v. och har utan allt tvivel förvildat sig, enär den av ålder varit en omtyckt trädgårdsväxt och lätt självsår sig med stora massor av frön. Arten finnes f. ö. i nästan hela Europa samt i Kaukasien och Sibirien.

Liksom hos Trollius äro hyllets båda kretsar av ungefär samma färg (mörkblå, sällan ljusröda eller vita), men däremot skiljaktiga till formen, så att man är berättigad att anse de 5 yttre för foderblad, de 5 inre för kronblad. De senare hava var sitt nektarium i form av en lång sporre med krökt spets, fig. 5. I blomman märkes vidare, att de innersta ståndarna äro ombildade till tunna fjäll (staminodier), fig. 3, som skyddande omsluta de späda fruktanlagen. Aklejans blomma ger blott 5 småfrukter (fröhus), som sitta i en enkel krets. - Örten igenkännes dessutom på sina dubbelt 3-fingrade rosettblad, fig. 2.

Tavl. 176. Fig. 1 grentopp med blommor och frukter, 2 ett rosettblad, 3 pistillerna (fruktanlag) omgivna av staminodierna, 4 en ståndare, 5 ett av de sporrbärande kronbladen.
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:02:59 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/176.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free