En jämförelse med benveden, nr 238, visar den stora likheten i det hela och särskilt i blombyggnaden mellan Cornaceæ och Celastraceæ, t. ex. de hela, motsatta bladen, den 4-taliga blomman, den stora disken, det i blomaxeln nedsänkta fruktämnet och det enkla stiftet. Olikheten består förnämligast i den endast 2-rummiga frukten hos Cornus, som dessutom är ett stenbär, fig. 4. -- Även Cornus, åtminstone de arter som äro buskar, kallas ofta, liksom Evonumus, "benved". Hos föreliggande art är veden utomordentligt hård, seg och jämn och liknar den till träsnitts-stockar använda buxbomen.
Kornellen är en 2-3 m hög buske, som hos oss är sällsynt som vild; i Sverige finnes den på lummiga skogsängar upp i Öster- och Västergötland, och i Norge i landets lägre, s. -ö. trakter från Kristiania upp till Ringerike. Däremot ses den jämte några utländska samarter ganska ofta planterad i trädgårdsanläggningar, emedan den utmärker sig för yvig och lummig krona, storam vackra blomställningar, och kvistarna om vintern antaga livligt korallröd färg. De blåsvarta stenbären äro beska och äckliga och lämnas av människan i fred åt fåglarna.
Tavl. 247. Fig. 1 gren i blomning, 2 gren och blad i höstfärg med mogen frukt, 3 blomma (2/1), 4 stenbär i tvärsnitt (2/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning