- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Grönkulla Förra Nästa Index Innehållsförteckning

405. A. Grönkulla, Habenaria viridis (L.) R. Br.

N. Poselæbe, Grön Huvendel. F. Pussikämmekkä.

B. Klubbsporre, Habenaria albida (L.) Sw.

N. Hvid Poselæbe, Kvithublom. F. Vaalea kirkiheinä.

Dessa två arter kunna med avseende på sin blomma betraktas som en gradvis fortskridande reduktion, eller, om man så vill, tvånne lägre utvecklingsstadier av den högt utbildade, entomofila blomman hos de föregående. Klubbsporren (B) har dock klart vit blomkalk, men läppen är som skyltapparat föga framträdande; blomdelarna äro mycket små och av klumpig konstruktion; sporrens ingång är så trång, att den synes avpassad endast för det hårfina sugröret hos de allra minsta fjärilar. Dennaart förekommer ganska sällsynt i flera av Sveriges södra landskap, mest på torr skogsmark, men blir i fjälltrakter allmännare, även ovan trädgränsen, och går i n. Skandinavien ända upp till Ishavet.

Grönkullan företer en ännu lägre utvecklingsgrad genom sina grönaktiga blommor, som endast på läppen visa en livligare färg, gulaktig eller stundom rödbrun; dess sporre är förkortad till en rundad pung. Denna art är något allmännare i s. och mell. Skandinavien på låglandet (ävensom i nästan hela Finland), och uppträder i lundar och skogsbryn, men är dock allmännast i fjällen, där den på öppen mark oftast får såväl örtstånd som blomkalkar av rödbrun färg. Den kallas även Coeloglossum viride (L.) Hartm.

Tavl. 405. A. Habenaria viridis, fig. 1 blommande planta, avskuren ovan mitten, 2 blomma med skärmblad (3/1), 3 blomma sedd framifrån (3/1), 4 ståndarknappen (9/1), 5 ett pollinarium (9/1). -- B. Habenaria albida, fig. 6 blommande planta, avskuren på mitten, 7 blomma med skärmblad (4/1), 8 blomma sedd framifrån (4/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:08:03 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/405.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free