- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Knappvädd Förra Nästa Index Innehållsförteckning

50. Knappvädd, Succusa præmorsa (Gil.) Aschers.

N. Blaahat. F. Purtojuuri; Pirunpurema ("djävulsbett").

Korgväxternas familj, som vi nu avslutat, är den talrikaste bland blom- eller fröväxterna. Dipsacaceerna äro däremot en mycket fåtalig familj, lik den föregående genom sin blomkorg, men skild genom fria ståndare. En egendomlighet är vidare det dubbla blomfodret, ett yttre ller nedre, som omsluter varje enskilt fruktämne, och ett inre eller övre ovanpå fruktämnet. Med Compositæ överensstämma dessa växter till blomkronan, som är sambladig med ståndarna fästade i rörets mynning, men kronan är ofta 4-bladig och ståndarna 4.

Succisa (Linnés Scabiosa succisa) har halvklotformig blomkorg och alla blommorna i densamma lika. Det inre (övre) blomfodret har 4 till 5 strålar, fig. 6, 7. Växten uppträder mest på ängsartad mark i skogarna i hela norden, utom de nordligaste trakterna, och har sen blomningstid (eftersommar och höst). Den är en mångårig ört med kort och tjock, liksom tvärt avskuren jordstam, enligt sagan avbiten av den onde, som ej unnade människorna dess läkekraft; därav namnet "succisus" och den gamla benämningen "morsus diáboli" eller "djävulsbett". - Med bladen kan ylle färgas grönt eller (i alun) gult.

Tavl. 50. Fig. 1 den korta vertikaljordstammen med bladrosett och stjälkbas, 2 växtens topp, 3 blomma i första eller ståndarstadiet (4/1), 4 densamma i senare eller pistillstadiet (4/1), 5 blomkorg i fruktstadium, 6 frukten med de två blomfodren (5/1), 7 densamma med det nedre blomfodret i längdgenomskärning, så att frukten (nöten) synes (5/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:00:09 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/50.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free