- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Vänderot Förra Nästa Index Innehållsförteckning

60. Vänderot, Valeriana officinalis L.

N. Vendelrot. F. Virma-juuri ("kramprot").

Denna växt förekommer mest i strandsnår och på skuggrika ängar, men stiger upp på torrare, öppnare ängsmark och växlar därunder från en meters höjd till hälften därav, och från mörkgrön till ljusgrön bladfärg. Bladen sitta motsatta och äro parbladigt sammansatta, men bladparens antal är mycket växlande. Det på tavl. 60 avbildade exemplaret motsvarar närmast en torr och öppen ståndort. - Blommorna äro små men i stor mängd samlade till en blomställning av stark effekt, ett genom upprepade förgreningar mycket sammansatt knippe. Särdeles på torra platser dofta de mer eller mindre starkt. Den mycket närstående arten Val. excelsa Poir. skiljer sig huvudsakligen genom något större blomkrona, men har betydligt kraftigare lukt, en av de starkaste inom vår flora och av en nästan bedövande verkan. Denna doft härleder sig från valeriansyran i blombladen och räknas till de s. k. "paraffinoida" dofterna.

Valeriana-blomman, fig. 3, har 5-talig krona men blott 3 ståndare. Denna bristande överensstämmelse står i sammanhang med kronans olikbladiga utbildning; dels äro de 5 flikarna olika stora, dels har kronröret på framsidan en liten utbuktning. (Denna avsöndrar och förvarar den för insekterna bestämda honungen.) Då härtill kommer, att pistillen är 3-talig, och att blott ett av dess tre rum utbildar ett ensamt frö, så blir blommans grundplan (det s. k. "diagrammet") osymmetriskt (höger och vänsterhalvorna motsvara ej varandra). Blomfodret är blott en liten kant överst på fruktämnet, fig. 4, men vid fruktmognaden utväxa därifrån en krets fjäderlika strålar, fig. 5, och frukten blir alltså en sväv- eller flygfrukt, lik den hos Compositæ (nr 1).

Valeriana-arterna, som även benämnas vändelört, vänört, vänna, velamsrot m. m., äro officinella eller läkeväxter och upptagna i farmakopén ("officinalis" är det gamla artnamnet på en mängd apoteksväxter). Såsom drog samlas jordstammen med rötterna antingen tidigt om våren eller på senhösten och torkas skyndsamt i skugga, sedan den rengjorts utan att vätas. Bästa drogen fås på torr lokal. Som pulver, tinktur eller extrakt är den ett milt verksamt medel att stärka nervsystemet vid nervösa och hysteriska åkommor (jfr det finska namnet, av "virma", kramp eller fallandesot).

Tavl. 60. Fig. 1 blad från stjälkbasen, 2 blomställningen, 3 blomma vid slutet av ståndar- och början av pistillstadiet, sedd från sin högra sida (7/1), 4 fruktämne sett från två olika sidor (10/1), 5 frukt (5/1).
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:00:23 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/60.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free