iii |
Under de senaste årtiondena har meteorologien varit stadd i en rask utveckling såväl beträffande klimatologien genom insamlandet och bearbetandet af ett allt rikhaltigare och pålitligare observationsmaterial som ock beträffande den egentliga väderleksläran, hvarför de förutsägelser angående väderleken, särskildt stormvarningarne, som numera utfärdas, blifvit allt värdefullare och fått en allt större praktisk- ekonomisk betydelse. Till denna utveckling ha svenska vetenskapsmän lämnat synnerligen beaktansvärda bidrag. Något arbete på svenska språket, som omfattar meteorologien i sin helhet, har emellertid icke på länge utkommit, och som författaren dels vid sin undervisning vid ett af våra landtbruksinstitut funnit bristen af ett sådant arbete kännbar, dels under föreläsningsresor till olika delar af landet på grund af talrika förfrågningar angående litteratur i ämnet erfarit, att en på svenska författad meteorologi skulle bli välkommen för den stora allmänheten, hvilken visat ett påtagligt intresse för denna gren af naturvetenskapen, har han beslutat sig för att utgifva föreliggande arbete.
Som grafiska framställningar äro lättfattligare och bättre fästa sig i minnet än långa sifferrader i tabeller, ha sådana i stor utsträckning blifvit använda, hvarjämte arbetet tack vare förläggarens tillmötesgående kunnat förses med flere belysande kartor i litografiskt färgtryck förutom talrika illustrationer och kartor i texten. Där det varit möjligt att belysa det sagda ned exempel från Sverige, ha sådana företrädesvis valts, i de särskilda kapitlen har ofta jämförelser gjorts mellan Sveriges och andra länders klimat, och hela det sista kapitlet har egnats åt Sveriges klimatiska beskaffenhet.
För att göra boken mera lättläst och undvika de ständiga, sammanhanget störande litteraturhänvisningarne har författaren helt och hållet uteslutit sådana. Bland de talrika in- och utländska källor, ur hvilka han öst, förtjäna att särskildt nämnas såsom flitigt anlitade
iv |
Särskildt är det Professor Hildebrandsson, författaren är tack skyldig: han har varit nog välvillig att läsa hela arbetet i manuskript, hvarvid han gjort värderika tillägg och ändringar, en välvilja, som är lika smickrande för författaren som för arbetet förmånlig.
Ultuna, Upsala våren 1908.