- Project Runeberg -  Kejsarn av Portugallien /
Kejsarhustrun

[MARC] Author: Selma Lagerlöf
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

KEJSARHUSTRUN.

Kattrina ifrån Skrolycka hade kommit in i köket på Lövdala med spånad, och fru Liljecrona tog själv emot garnet, vägde upp det, lämnade betalning och berömdee arbetet.

­ Det är väl för er, Kattrina, sa hon, att ni är så duktig att arbeta. Ni får nog förtjäna födan både åt er å er man nuförtiden.

Kattrina rätade upp sig litet, och det sprang fram en smula färg i ansiktet just över de skarpa kindknotorna.

­ Jan bjuder nog te, sa hon, men han har ju aldrig haft såna krafter som en vanlig arbetskarl.

­ Nu gör han väl i alla fall ingenting, sa fru Liljecrona. Jag har hört, att han bara springer från gård till gård för att visa sina stjärnor å sjunga visor.

Fru Liljecrona var en allvarsam och plikttrogen människa, och hon tyckte om andra arbetsamma och strävsamma människor, sådana som Kattrina i Skrolycka. Hon hade medkänsla med henne, och det var detta, som hon ville visa henne.

Men Kattrina fortfor att ta mannen i försvar.

­ Han är gammal, å han har haft mycken sorg de sista årena. Han kan behöva en liten frihet, då han har gått i hårdarbete ett helt liv.

­ Det är ju gott, att ni kan ta er olycka så lugnt, Kattrina, sa fru Liljecrona med litet skärpa i rösten. Jag tycker allt annars, att ni, som är så förståndig, borde försöka att ta ur Jan det där, som han går å inbillar sej. Ni ska få se, att om detta får hålla på, så slutar det så, att vi får skicka honom på dårhus.

Men nu reste sig Kattrina och såg ganska förolämpad ut.

­ Jan är inte stollig, sa hon. Men Vår Herre har satt en skärm för ögona på'n, så att han inte ska behöva se det, som han inte tål ve å se. Å det kan en bara vara tacksam för.

Fru Liljecrona ville inte vara påstridig. Hon tyckte nog också, att det var rätt och riktigt, att hustrun ställde sig på mannens sida.

­ Ja, då är ju allting bra, som det är, då, Kattrina, sa hon vänligt. Å glöm inte, att här finns arbete åt er för hela året!

Med detsamma såg hon hur det gamla, strama ansiktet framför henne veknade och upplöstes. Allt det, som band och höll, gav efter. Sorg och ängslan och kärlek bröt sig fram, och ögonen flöt över.

­ Det är mi enda glädje å få sträva för'en, sa hon. Han har blitt så märkvärdig med årena, så att han är mer än e människa. Men just fördenskull kommer di väl å ta'n ifrån mej.


The above contents can be inspected in scanned images: 155, 156

Project Runeberg, Sat Dec 15 20:02:47 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/portugal/40.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free