- Project Runeberg -  Salmonsens konversationsleksikon
(1915-1930) [MARC] - Tema: Reference
Oversigt | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

SALMONSENS
KONVERSATIONS
LEKSIKON

Projekt Runeberg digitaliserer anden udgave.


Förord till den digitala utgåvan

Salmonsens konversationsleksikon är Danmarks stora klassiska uppslagsverk, motsvarigheten till Sveriges Nordisk familjebok. Liksom sin svenska motsvarighet utkom "Salmonsen" med en första utgåva under 1800-talet och en andra utgåva under första tredjedelen av 1900-talet. Därpå följde en mindre tredje utgåva och en fjärde utgåva i ett band. Projekt Runeberg betraktar de två första utgåvorna som kulturellt allmängods, medan de båda senare fortfarande omfattas av upphovsrätt, eftersom mindre än 70 år har passerat sedan deras publicering.

Projekt Runebergs började i januari 2004 att digitalisera de sju första banden av Salmonsens andra utgåva (26 band, 1915-1930). Ytterligare två band digitaliserades i april 2005, men sedan dröjde det till 2008 innan arbetet fortsattes och slutfördes. I januari 2020 digitaliserades fjärde utgåvan (1 band, 1949).

LFL's Bladfond genom Erik Rosekamp har gjort en digitalisering av första utgåvan, och säljer den på DVD. Om det visar sig möjligt, kan även denna komma att göras tillgänglig på Internet.

Läs om Salmonsens konversationsleksikon i danska Wikipedia eller om danske opslagsværker och om Salmonsens konversationsleksikon på Projekt Runebergs wiki.


Indhold / Table of Contents


Oversigt
Første Udgave
Anden Udgave
Den nye Salmonsen (4. udgave, 1949)

Korrstaplar / Proof bars for subvolumes

4


Project Runeberg, Thu Jan 16 20:06:41 2020 (aronsson) (diff) (history) (download) Next >>
https://runeberg.org/salmonsen/

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free