- Project Runeberg -  Sophie Hagman och hennes samtida /
34

(1911) [MARC] Author: Carl Forsstrand
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

har säkerligen träffat vår broder. Man påstår, att han väsnas lika mycket som någon af de officerare, som tagit afsked. Vid Gud, det är just tid att frondera, då hela vår tillvaro står på spel för oss alla, då om någonsin är det tid att hålla ihop; man kan ju återgå till att frondera efteråt. Jag vill i alla fall inte tillråda eder att moralisera honom, ty jag befarar, att ni endast bortkastar eder tid förgäfves. Om någon skulle kunna bringa honom till förnuft, så är det hans sköna».

Emellertid reste hertig Fredrik i Oktober till Tullgarn med afsikt att stanna där hela vintern och lefva borta från oron och missämjan, men den som hade förmått honom härtill var, enligt ett bref från hertiginnan den 21 i samma månad, ej Sophie Hagman, utan prinsens handsekreterare Zibet.

Om Sophie Hagman icke ingrep eller försökte använda sitt inflytande, så var det nog därför, att hon nu betviflade dettas kraft, ty hertigen hade grundad anledning att vara missnöjd äfven med henne. Hon hade nämligen under hans frånvaro i kriget varit honom otrogen, och som bevisen härför började blifva tydliga nog, må man ej undra öfver att hertigen ställde till ett uppträde och att i förhållandet inträdde en brytning, som dock ej blef af lång varaktighet. Förloppet var enligt Crusenstolpe, som vid dess skildrande ovanligt nog ej afviker från andra sagesmän, i all korthet följande[1]: »Emellertid utbrast krig, och prinsen fick ett befäl i Finland(?). Mamsell Hagman flyttade till Tullgarn för att där afvakta hans återkomst. En ung, ganska förmögen brukspatron, af




[1] Medaljonger och statyetter; sid. 508 o. f.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:00:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sophieh/0052.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free