- Project Runeberg -  Sophie Hagman och hennes samtida /
37

(1911) [MARC] Author: Carl Forsstrand
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

hans år 1790 på franska och engelska, men först 1820 på svenska utgifna »Anekdoter» och som med några förkortningar och förtydliganden[1] är af följande lydelse:

»Prins Fredrik, hertig af Östergötland, konungens andra broder, är allmänt erkänd för att vara ganska vacker. Det mest bildade och fina sätt att vara och allt hvad som tillkommer en god karaktär, tillvann honom tidigt allas kärlek, som hade tillfälle att se och lära känna honom.

Hertigens figur gjorde honom tidigt till en favorit hos det täcka könet, och han var äfven långt ifrån att blifva känslolös för dess behag. Det var redan bekant, att han fästade sin uppmärksamhet vid grefve Axel Fersens dotter, och det i afsigt att gifta sig med henne. Detta fruntimmers och hennes föräldrars kloka och försigtiga uppförande vid detta tillfälle gjorde att fröken Fersen undgick att därigenom på något sätt lida till sitt rykte, men ett annat lika intagande ungt fruntimmer, det aflidna riksrådet grefve Wrangels äldsta dotter, var mindre lyckligt i detta hänseende. Som konungen icke hade vägrat hertigen sitt samtycke till giftermål med henne, men blott uppskjutit sitt formliga samtycke till ett annat år, i anseende till de utgifter, som brölloppet skulle förorsaka, så mottog den tillkommande bruden sin älskare



[1] Till följd däraf att Ristells skildringar publicerades så nära inpå den tid, då de skildrade personerna lefvat eller medan många ibland dem ännu funnos i lifvet, äro i den svenska upplagan de flesta personnamnen ersatta af initialbokstäfverna och tre stjärnor. Det är emellertid lätt att identifiera hvilka som menas, och detta har här till läsarens tjänst utförts.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 21:00:36 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sophieh/0055.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free