- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1927. Södermanland /
335

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

ÅRSBERÄTTELSE

I Jämtlandsfjällen har uppförandet av den i föregående årsberättelse omnämnda Gåsenstugan slutförts, så att denna till sommarsäsongen stod fullt färdig att mottaga turister. Redan under vintern var dock stugan beboelig och hyste redan då många besökande.

Vid Sylfjällets turiststation har huvudbyggnaden tillbyggts med en sovalkov för personalen samt matbod. Dessutom har trappan till vindsvåningen flyttats från sin förra plats i förstugan till den nya tillbyggnaden, varjämte ett serveringsrum inretts mellan köket och matsalen — sällskapsrummet. Samtidigt har källaren under köket utvidgats, och arbeten äro igångsatta för inmontering av vatten- och avloppsledning. Samtliga här företagna arbeten komma att i hög grad bidraga till trevnaden vid stationen och underlätta dess skötsel.

Även vid Helagsfjällets turiststation ha en del förbättringsarbeten företagits. Så har den gamla stugans tak täckts med eternit, varjämte de med stugan sammanbyggda uthusen byggts om och gjorts rymligare. Såväl den gamla som den nya stugan ha målats ut- och invändigt. Här ha även, liksom i de flesta av föreningens stationer och stugor, golven behandlats med linolja och fernissa för att underlätta renhållningen. I Storulvåstugan ha en del förbättringar av inredningen vidtagits, varjämte stugan målats utvändigt och delvis även invändigt.

På framställning från föreningen ha ökade logimöjligheter beretts turister i Härjedalens fjälltrakter, i det direktör Volrath Tham välvilligt ställt ett rum i vardera av sina jaktstugor vid Girtibauna och Hågnvallen till föreningens disposition.

Föreningen har erhållit Kungl. Maj:ts tillstånd att uppföra mindre turistanläggningar på Sipmegefjället nära Sipmegejaure i Jämtlands län och på Marsfjället i Västerbottens län. På båda dessa platser är det styrelsens avsikt att låta uppföra kåtor med bodar.

Föreningen har med ett mindre belopp bidragit till uppförande av en hydda på den s. k. »Predikstolen» på Kalkberget invid Flåsjön. Denna stuga, Kalkbergshyddan, har sedermera av studeranden Harald Söderlund i Havsnäs med äganderätt överlåtits till föreningen.

I likhet med föregående år har behovet av reparations- och underhållsarbeten vid föreningens anläggningar i fjälltrakterna tillgodosetts. Allmänhetens stegrade fordringar på de här uppförda byggnaderna göra att icke enbart ett vidmakthållande av småstugorna är tillfyllest. Mångahanda små förbättringar ha även påfordrats, vilka ehuru i och för sig obetydliga dock draga väsentliga kostnader. Föreningens anläggningar ha under senare år även så vuxit i antal, att det blivit svårt att medhinna en effektiv och regelbunden inspektion av alla föreningens tillhörigheter. Den i föregående årsberättelse omnämnde inspektören har också under året haft full sysselsättning under sina upprepade inspektionsresor och styrelsen är övertygad om att föreningen genom att ha fått en särskild arbetskraft, som odelat ägnar sig å denna gren av dess verksamhet, icke blott erhållit ökad möjlighet att vidmakthålla sina anläggningar utan hoppas ock därigenom i någon mån kunna nedbringa deras underhållskostnader.

I enlighet med av styrelsen i föregående årsberättelse meddelade nya bestämmelser för utmärkning och rösläggning av stigar i fjälltrakterna har styrelsen dels fullbordat och kompletterat en del under år 1925 igångsatta arbeten, dels påbörjat utmärkningen av nya stigar. Under år 1926 ha sammanlagt närmare 170 km stigar blivit iordningställda. Sådant arbete har även igångsatts pä andra leder motsvarande en lika lång, sammanlagd sträcka.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:04:42 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1927/0381.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free