- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1931. Härjedalen /
354

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Årsberättelse för 1930

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Det ljusa och vackra dagrummet i den nya turiststationen vid Sylarna får en öppen spisel, som säkert blir en samlande punkt om vinterkvällarna. Genom fönstren har man en storartad utblick mot Lillsylen, Storsylen med dess glaciär, Slottets och Templets djärva tinnar.

Det står allt klarare, hur önskvärt det vore, att den understödjande verksamhet föreningen på detta område bedriver kunde utvidgas, men en sådan utvidgning kan föreningen icke påtaga sig utan kraftig hjälp. Styrelsen har därför varit betänkt att igångsätta insamling av medel till en fond, förslagsvis benämnd »den svenska ungdomens färdefond», avsedd att bland svensk ungdom och inom andra grupper inom vårt folk, som ej utan ekonomiskt stöd kunna företaga resor, främja studiefärder och friluftsliv i eget land. På grund av den nuvarande ekonomiska situationen har styrelsen emellertid funnit sig böra avstå ifrån att nu påbörja en sådan insamling. Styrelsen avser emellertid att vid årsmötet 1931 lämna meddelande om åtgärder, som styrelsen tänkt vidtaga för att söka i nuvarande läge ekonomiskt främja saken.

Stipendier och övriga anslag. Till 37 läroverk, seminarier och kommunala mellanskolor utdelades stipendier till ett belopp av 5 500 kr., till 125 folkskolor lämnades dylika for sammanlagt 8 650 kr. Till andra sökande utdelades 200 kr. och for färder med det i samverkan med Statens järnvägar anordnade »tåghemmet» i Jämtlands fjälltrakter utgåvos till 28 grupper 2 000 kr.

I stipendier till på enskilt initiativ anordnade skidfärder med skolungdom under påsken till Jämtland har föreningen utdelat 1 270 kr., och för skidfärder under jul- och nyårshelgen ha utgått anslag till 7 skolgrupper med sammanlagt 825 kr.

Understöd för anordnande av studieresor i turistiskt syfte med arbetaregrupper ha utdelats till 18 grupper med sammanlagt 2 250 kr.

Från fonden för vetenskapliga stipendier har föreningen under året utdelat 4 stipendier på sammanlagt 800 kr.



<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:05:53 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1931/0388.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free