Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Wilhelm Peterson-Berger: Utsikt över Jämtland. Ett Frösökåseri
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
En veckas fjällvandring eller annat friluftsliv i den väderleken är mångdubbelt gynnsammare för kroppens och själens välbefinnande än en lika lång tur i solhetta, det har en mer än fyrtioårig erfarenhet lärt mig. Det är denna ihärdiga passad vind som med sin utjämning av temperaturerna och sin friskhet gör Jämtland till det av den berömde Enköpingsdoktorn Westerlund upptäckta hälsolandet för nervmänniskor — dock, efter vad det tycks, inte för landskapets egna invånare. Och det är denna väderlek som när den äntligen avbryter sitt grandiost enformiga naturkraftspel låter sol och sommar och grönska och höglandssyner verka med en mångdubbelt starkare förtrollning. Därför är det naturligtvis bäst med en lämplig blandning av torrt och vått, värme och svalka.
12.
Nu återstår blott hösten för vår tilltänkta resa. Och, som vi alla nog förstå: den årstiden är den ojämförligt bästa. Då är luften så klar att en mängd förut dolda detaljer bli synliga på de största avstånd, då äro både förgrunden på vår ö och fonden borta vid horisonten i väster liksom de många mellanplanen fyllda av de mest olikartade och ändock harmoniska färgskiftningar och ljusbrytningar, alltjämt lika förunderliga och lockande till lyrisk beskrivning, hur ofta man än sett dem, beskrivit dem eller läst andras beskrivningar. Något för Frösön särskilt utmärkande är väl dock synen av det flammande gula som plötsligt bryter fram långt borta i fjällryggarnas milda blå — de första nattfrosternas brand uppe i björkregionen. Här nere i bygden hålla sig nätterna ännu någon vecka mer eller mindre högt över noll och under tiden kommer gärna även hit upp en glimt av den s. k. indian- eller Brittmäss-sommaren. Just nu i år, 1933, kom den precis på den föreskrivna dagen, 7 oktober, som var en lördag, och påföljande söndag strålade säkert ingenstädes i Europa klarare, molnfriare, fridfullare, mer sommarlik än här över Jämtlands Storsjöbygd och dess underbara »Storö». Just en sådan dag välja vi, eftersom valet står oss fritt.
13.
Om någon nu börjar gruva sig för flygfärden och ångra sig, kan han hoppa över till något annat i boken — han har i alla fall
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>