- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
75

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Per Nilsson-Tannér: Västerkörare

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Per Nilsson-Tannér:
VÄSTERKÖRARE

Instängd mellan skogar och fjäll gick forntidens jämte och drömde om salta brisar, främmande och rika köpmannastäder, om dust och ledung på sköldprydda, kråmande drakskepp. Han nöjde sig inte bara med att drömma; han begav sig ut på okända hav. Sålunda hände det, att Olav Trygveson mötte stridslystna vikingar från Jämtland, när han under sin resa från Vendland nådde Gotlands kust.

Jämtarnas väg till havet gick mot väster.

Har man en solig sommarmorgon förirrat sig till Levangers hamn, där de väderbitna, sköna Nordlandsskutorna ligga makligt förtöjda och de smäckra roddbåtarnas linjer tyda på avlägsen frändskap med stolta vikingaskepp, erfar man, om man är jämte, en behaglig och trygg hemkänsla. Och när man stirrar ned i det gröna vattnet, där kakaobruna sjöstjärnor dåsa och genomskinliga, glänsande maneter pumpa sig fram genom spegelbilden av tåg och spröt och rostfärgade segel, väntar man nästan att stammen av ett drakskepp skall kasta sin skugga över de lustiga magasinen, som stå på tjärstrukna pålar i vattnet, och att en vimpel med någon inlandssläkts enkla bomärkestecken skall smattra i brisen.

Ty Levanger var det gamla Jämtlands hamn. Jämten for till Levanger, som var hans brygga både för köpenskap och långsegling. Tröt förrådet i källare och bod, klövjade han över Kölen. Ville han i krigiska tider uppnå kontakt med goda grannar, for han västanhålls. I väster hade han släkt och vänner, och språket därborta bar tycke med hans eget. Från Nidaros och Levanger över Suul (Sulstua) fördes sagan av isländska skalder till hans avlägsna bygd. Och genom hans land, över de västliga fjällen, genom de trånga dalstråken mot havet, hade i kristendomens gryningsår alla legenders furste, Hellig Olav själv, i sällskap med högresta jämtländska kämpar dragit till fejd på norsk jord.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0081.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free