- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
181

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Th. Lange: Några jämtlandsorkidéer

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Icke mindre än ett 60-tal lokaler äro upptecknade från alla delar av landskapet, och den är här så pass vanlig, att fynd av densamma knappast längre väcka uppmärksamhet, såvida den ej anträffas i ovanlig individrikedom. Så var dock fallet förra sommaren, då skogsfrun i den vidsträckta skogen ovan Torvalla i Stugu socken förekom i tusentals blommande exemplar. Ett motstycke till förekomsten i Oppmanna i Skåne år 1892.

Det mest anmärkningsvärda hos skogsfrun anses vara växtens periodiska uppträdande. Det händer nämligen, att den vissa år på en del lokaler ej frambringar någon överjordisk stängel utan synes leva sitt liv under jorden för att efter en ibland mångårig sömn plötsligt åter vakna. Orsaken till denna nyckfullhet i dess uppträdande är ännu ej klarlagd men torde kanske bero på biologiska egendomligheter hos rotstocken. I Jämtland är emellertid växten mindre nyckfull än på andra håll. På de lokaler i Östersundstrakten, vilka jag under 7 års tid haft tillfälle att årligen besöka, har jag varje år återfunnit den, om än individantalet växlat under olika år.

Skogsfrun är ett exempel på de inom vår fanerogamflora fåtaliga saprofyterna, d. v. s. växter, som leva av multnande djur-och växtlämningar, och växtens hela utseende vittnar om ett liv i skymundan, även om den ej uppsöker de allra dunklaste skogsgömmorna. I Jämtlands örtrika granskogar har den sitt älsklingstillhåll vid källdrag och små bäckar, där murkna stubbar och ruttna löv erbjuda den en lämplig grobädd. Blomningstiden infaller i regel i början av augusti.

Skogsfrun är funnen i alla Sveriges landskap utom i Dalsland, Bohuslän och Blekinge samt på Öland och Gotland. Utom Sverige är den känd från de övriga skandinaviska länderna samt från Syd- och Mellaneuropa, Kaukasus och Sibirien.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0187.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free