- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
234

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - J. Håkansson: Skolungdomens allmänna fjällfärd. Ett tioårsjubileum

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

1933 voro deltagarna försäkrade för 24 millioner kr.

Organisationsapparaten för dessa färder är betydande. Utöver den centrala organisationskommittén om 17 personer svarade t. ex. för 1933 års färd: en överledare, 12 förläggningschefer, 17 läkare, 15 fjällförare och 445 ledare. Arbetsutskottet har alltsedan den första färden bestått av herrar Anrick, Nordensson och Karneil, den sistnämnde till och med 1927, därefter folkskollärare A. Boberg. Som överledare för färderna ha under åren stått rektorerna G. Svedelius, J. Kjederqvist och B. Söderborg. Som överläkare under färderna har sedan flera år tillbaka fungerat med. dr G. Nylin. Utöver de ovan nämnda ha som medlemmar av organisationskommittén medverkat: folkskollärare A. Boberg, jägmästare N. Fröling, notarie N. Wigren, notarie H. Tillinger, med. dr Martha P:son Henning och kapten S. M. Fleetwood.

De två organisationer, som gemensamt anordnat dessa färder, Svenska turistföreningen och Föreningen för skidlöpningens främjande, hapå det mest lyckliga sätt kunnat samverka till deras genomförande. Färdernas organisatoriska förankring i turistföreningen har varit sådan att Skidfrämjandets kapaciteter på detta område kunnat göra en betydande insats. Ett stort antal av de ledare, som tjänstgjort under färderna, ha kvalificerat sig härtill vid av Skidfrämjandet anordnade kurser.

Det arbete som under de gångna tio åren utförts av den kände »skidfrämjaren», sekreteraren i järnvägsstyrelsen Carl Nordensson, torde knappast kunna överskattas. Sakkunskap i varje detalj som rör transport, utrustning och skidlöpning i fjällen och en personlig hjärtlig kontakt med allt fjällfolk från land och stad har jämte en otrolig arbetsförmåga och stor hängivenhet för ungdomen gjort sekreterare Nordensson mer än någon annan skickad att vara arbetsutskottets primus motor.

Ungdomens uppskattning av dessa färder bär vittne om en sund sportslig inriktning. Anslutningen visar att skidlöpningen omfattas entusiastiskt på alla breddgrader av vårt land. Ja, dessa färder ha till och med lockat deltagare från Danmark och England. Deras största värde torde ligga i den hälsa och rekreation, som de skänka de unga — och gamla — deltagarna, men säkerligen betyda de också mycket för att hos ungdomen väcka kärlek till vårt vackra land. Det är därför att hoppas, att den institution, som Skolungdomens allmänna fjällfärder utgör, må än ytterligare kunna växa i styrka och fasthet, först och sist beror utbytet av dessa färder på ledarnas sätt att sköta sin uppgift och det ansvar de känna. Man har lyckligtvis anledning att härvidlag hysa de allra största förhoppningar.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0240.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free