- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
253

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Nils Färnström: Sportfiske i Jämtland

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Att här exakt angiva i vilka jämtländska vatten fiske kan beviljas och med någorlunda framgång bedrivas är tämligen svårt, då förhållandena beträffande de många olika vattnen ofta kunna växla från säsong till säsong. Vi få därför nöja oss med att nämna några av de för den sportfiskande turisten viktigaste platserna, där fisketillstånd mot lösen av fiskekort eller efter ansökan hos länsstyrelsen kan erhållas.

Som regel kan man säga om de jämtländska fiskevattnen, att de bästa äro belägna i fjälltrakterna, medan flertalet dåliga vatten äro att finna i landskapets östra och sydöstra delar. Exempel på sådana mindre goda vatten äro Ljungan från Härjedalens gräns till Ångermanland och Gimån. I denna del av Ljungan, som tidigare varit ett förnämligt öringsvatten, finns nu endast ett svagare bestånd av harr. Gimåns öringsbestånd har i det närmaste utrotats genom intensivt rovfiske och harrfisket har under de senaste åren avsevärt försämrats.

Vad södra Jämtland beträffar finns där ännu mot gränsen av.Härjedalen en del mindre men delvis mycket fiskrika vatten, belägna nära de stora vandringslederna. Av dessa äro dock några utarrenderade till sportfiskare, t. ex. vattensystemet Ottsjön—Sällsjön, som disponeras av Jämtlands sportfiskeklubb.

Kring Ånn äro de flesta vattnen likaledes utarrenderade. Här kan man dock i Klocka by erhålla fisketillstånd i några tjärnar, som äro ganska rika på öring och röding. I Indalsälven är det även möjligt att få fiska i en del forsar, men tillgången på fisk är ganska begränsad.

Kolåsen mellan sjöarna Torrön och Juvuln bjuder på utmärkt forellfiske.

Från Östersund kan man med postbussen komma i kontakt med ett flertal utmärkta fiskevatten. De förnämsta av dessa vatten äro belägna i Valsjöbyn, nära norska gränsen. Forellfisket speciellt i Gunnarsvattensån är mycket gott.

I Ströms vattudal finnas åtskilliga goda fiskevatten att välja på. Vid Bågede, som förr torde ha varit det förnämsta av Jämtlands »kortvatten», är det dock numera omöjligt att få fiska, sedan fiskevattnet där arrenderats av en privatman. Men reser man längre upp till Jorm och Ankarede, har man ett stort antal örings- och rödingsvatten att välja på, där tillgången på fisk är god.

Vad beträffar avgifterna för sportfiske i Jämtland (varmed förstås fiske med spö) brukar dessa i vattnen nedom odlingsgränsen variera mellan 2 och 5 kr. per dygn. För vecka, månad eller hel säsong ställer sig dock avgifterna betydligt billigare. För fisket ovan odlingsgränsen äro de av länsstyrelsen tillämpade avgifterna mycket moderata.

Bästa fisketiden i Jämtland är senare hälften av juli och augusti. I de södra och sydöstra delarna kan man dock i en del vatten börja fiska redan omkring midsommar, medan man i fjälltrakterna måste vänta till dess fjällfloden sjunkit undan. Största fisken får man i slutet av augusti, då den större öringen går upp i strömmarna för att leka.

Vad slutligen de lämpligaste fiskeredskapen för Jämtland beträffar bör man åtminstone för flugfisket inte ha för grova don, då medelvikten på den fisk som fångas på fluga i allmänhet ej är så hög.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0259.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free