- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
113

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 7. (2195.)

ORGAN FÖR SVERIGES ALLMÄNNA FOLKSKOLLÄRARFÖRENING.

STOCKHOLM, 13 FEBRUARI 1924

43 e årg.

Prenumerationspris :
Vt ar 10 kr., 8/4 ar 8 kr., V2årkr 5:50, »/4 Ar. 8 kr. Lösnummerpris 25 öre.
Redaktion:
Barnhusgatan 8, n. b. Telefon : Norr 37 00. Redaktören träffas
Redaktör och ansvarig utgivare: J. FRANZÉN
Expedition :
Barnhusgatan 8, n. b. Tel.: 3000, Norr 6000 Kontorstid: 10-5.
Stockholm 1924. Kungl. Hovboktr. Iduns Tryckeri A.-B.
Annonspris:
för 1 millimeter å yttersida 30 öre, å innersida 25 öre; vid införande även i Småskolan ett tillägg av 10 öre
Annons skall vara inlämnad lördagen närmast fore utgivningsdagen.

Redaktionssekreterare: KARL-ERIK KARLSSON

Prenumeration sker alltid å närmaste postanstalt.

Utgivningsdag: onsdag.
Förläggare: Svensk Läraretidnings Förlags A.-B.

En .ju.bilerande konstnär.

Med anledning av att den över hela vårt land kända och särskilt av det yngre släktet högt uppskattade konstnärinnan fru Elsa Beskoiv den 11 februari överskred halvsekelsgränsen, låta vi detta nummer av Svensk Läraretidning prydas av hennes bild ävensom av två reproduktioner, som målats för »Jultomten» och varit där reproducerade ar 1907. Till dessa bilder vilja vi här foga några reflexioner och erinringar.

Det i vår tid, särskilt inom den pedagogiska världen, allt mera ökade intresset för barnpsykologien har efter hand lett till en allt bättre förståelse av barnets själsliv, dess föreställningsvärld och känsloliv samt dess sätt att reagera för olika intryck. Den uppfostrande pedagogen har i sin verksamhet att i en dylik kännedom finna anknytningspunkter och ledning for sina åtgärder vid barnens fostran. Särskilt kräver barnens livliga och lättrörliga fantasi- och känsloliv, ej minst under den yngre åldersperioden, beaktande. Den, som - vare sig av sund naturlig instinkt eller ock därjämte med klar insikt - ratt förstår att möta barnets behov, att alltså tillgodose fantasiens behov av lämplig näring och på samma gång rikta barnets hag till det sköna och goda - den, som rätt förstår detta, utför ock därmed en fostrargärning av oerhört stor betydelse.

Det ar i detta hänseende, som Elsa Beskow, utan att tillhöra pedagogernas krets ex professo, medelst ritstift och pensel och därjämte även med diktens

trollstav utövat en verksamhet, som helt visst sträckt sina verkningar vida längre och djupare an att blott glädja och fängsla för stunden.

Om vi nu i fråga om Elsa Beskows konstnärliga alstring i främsta rummet

med några ord här beröra den del därav, som under en tid av mer an tre årtionden kommit våra julpublikationer Jultomten och Tummeliten till del, sa torde detta vara lätt förklarligt. Vi vilja i sådant syfte här nedan meddela en kort resumé över densamma.

Det var en vårdag 1894. En ung för-

tjusande dam kom upp på redaktionen försedd med en varm rekommendation av den kände redaktören Ernst Beckman för överbringaren som illustratör för Jultomten. Damen var fröken Elsa Maartman. Rekommendationen ledde till att fröken M. samma ar lämnade sitt första bidrag till Jultomten, illustrerande en sånglek av Emmy Köhler med titel »Den lille vedhuggaren». Härom säger hon sedermera i en liten berättelse, »När jag var liten», intagen i Barnbiblioteket Saga nr 35 ar 1910: »Jag var visst nitton eller tjugo ar, när jag första gången fick rita en liten sak till Jultomten, och jag minns, hur glad och stolt jag då kände mig.» Alltsedan har Elsa Beskow varit en flitig och högt skattad medarbetare sa väl i Jultomten som sedermera även i Tummeliten, sedan den kom till, visserligen i främsta rummet genom ett illustrationsmaterial, som ar från ar vunnit i konstnärlig gestaltning ävensom i ett rikare och för barnen samt - det må tilläggas - också for äldre tilltalande innehåll, men även medelst diktning eller förklarande text till meddelade bilder.
Bland de många bidragen må här särskilt nämnas två roliga och tilltalande bilder i Jultomten 1896, vilka illustrerade Rafael Hertz mans mycket omtyckta visa »Julbocksleken», de första i färger reproducerade bilderna av hennes hand. Året därpå ståtar Tummeliten med en konstnärligt utförd, färgglad titelvignett, och samma ar förekommer i Jultomten två helsidesteckningar till Hugo Gyllan-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0121.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free