Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.
962
SVENSK LÄRARETIDNING.
Nr 48
i en undangömd men härlig vrå av världen uträttat för det uppväxande släktet, skall sent om någonsin glömmas. Vid undervisningen sa väl som vid den fostrande verksamheten förstod han konsten att para hjärtlighet och vinnande kärlek med hälsosamt allvar, att vara stark men mild ändå. Han hade lyckan att äga och förståndet att med omsorg underhålla och odla ett ungdomligt sinne och en sund livsglädje, varav han alltid delat med sig åt sin omgivning!»
För de många, som haft förmånen att komma hans hjärta nära, står H. säkerligen som ett av livets ljusaste minnen. Ej med klagan skall hans bortgång mötas men med glädje över vad han varit.
Johan Magnus Hansson föddes den 6 februari 1850 i Villie, i Sydskåne, där fadern var folkskollärare. Efter att ha genomgått 6 klasser vid läroverket i Lund gick han in vid folkskolseminariet därstädes och utexaminerades därifrån 1873. Sedan han ett par ar tjänstgjort på annan plats, anställdes han vid von Reiserska stiftelsen och verkade där till utgången av 1908, då han avgick med pension.
_____ Fr.
J. E. Andrén.
Den 16 november avled efter genomgången operation på Finspångs lasarett folkskolläraren Josef Emanuel Andrén. A. var född den 22 nov. 1864 och skulle således, om han fått leva till följande lördag, kunnat fira sin 60-årsdag. Han utexaminerades från Karlstads seminarium 1887, anställdes som biträdande lärare vid Skövde högre folkskola samma ar och vid Norra folkskolan därstä-les 1888, blev ordinarie lärare i Örkeneds församling, Kristianstads län, 1893 och tilltrodde 1898 sin senast innehavda befattning vid As skola i Hällestad, Ostg., där han, verkat i nära 27 ar.
Detta ar de yttre konturerna av en lång och hedrande lärargärning. Varmt intresserad för sitt kall var A. synnerligen skicklig, samvetsgrann och plikttrogen och förstod att vinna sina elevers kärlek och förtroende, varför dessa komma att med saknad minnas sin värderade lärare.
Ehuru A. icke egentligen intresserade sig for allmänna värv. hedrades han dock med en del uppdrag. Under en lång följd av ar var han ledamot av kyrkorådet och under samma tid kyrkovärd, ävenså har han nedlagt ett värderat arbete inom sjukkasseväsendet i sin ort. Livligt övertygad om betydelsen av lärarkårens sammanslutning har han nästan hela sin lärartid tillhört S. A. F.
Närmast sörjande vid hans bår stå hans maka samt sonen Berndt och dottern Karin, vilka båda valt faderns levnadskall.
_____ O.
Gunhild Holmstrand.
Lärarinnan i Grytnäs församling i Dalarne Gunhild Holmstrand har avlidit å ett sjukhem i Småland i en ålder av endast 38 ar.
H. var anställd som lärarinna vid Månsbo småskola sedan ar 1907 och gjorde sig känd som en skicklig och samvetsgrann lärarinna med varmt intresse för sitt kall. Hon var en barnens vän, och föräldrarna kunde åt henne tryggt lämna sina små; de kommo i goda händer. Personligen efterlämnar hon minnet av en stilla och hjärtegod människa, som nu allt för tidigt ryckts bort från åldrig moder och syskon. Deras sorg delas av kamrater, många vänner och forna elever till den hänsovna.
Då hennes stoft vigdes till gravens ro på Lunda kyrkogård i Södermanland, märktes bland blomsterskörden en vacker krans med inskription »Från tillgivna skolbarn. Tack för all kärlek och omvårdnad!» Även lärarkåren och skolrådet i Grytnäs hedrade den bortgångnas ljusa minne med praktfulla kransar.
M.
G. Liljegren.
I sitt föräldrahem i Tostarp avled måndagen den 17 november folkskolläraren Gunnar Liljegren, Vegeholm. Dödsorsaken var bjärtsjukdom.
L. var född 1885, utexaminerades i Lund 1907 och erhöll genast anställning vid Vege-holms folkskola. I ortstidningen erhöll han följande eftermäle: »Den avlidne var en anspråkslös, godhjärtad man, omtyckt av alla, inte minst av sina skolbarn»
Ehuru av läkare tillrådd någon tids vila var L. ända till fredagen den 14 på sin post i skolan, varefter döden ryckte bort honom inom tre dagar.
S. E. Bergkuist.
Läraren vid Annerstads småskola Salomon Edvard Bergkuist har avlidit i en ålder av något över 60 ar.
B. var född i Berga. Efter avlagd examen tjänstgjorde han först i födelsesocknen, men kom för ett 30-tal ar sedan till Annerstads församling. B. var inom sin församling en betrodd och allmänt aktad man, som under årens lopp hedrades med en hel del kommunala uppdrag. Sålunda var han ledamot av församlingens skolråd, av taxeringsnämnden och pensionsnämnden. Han sörjes närmast av maka och en son.
P. Persson.
Folkskolläraren P. Persson i Rönnäs, Leksand, har avlidit. Den bortgångne, som var född i Siljansnäs 1871; utexaminerades vid Uppsala folkskolseminarium 1898 och anställdes 1902 som ord. folkskollärare,! Tallberg och 1918 i Rönnäs inom Leksands skoldistrikt. P. skötte t. o. m. vårterminen med obrutna krafter sitt arbete, men under den sista tiden drabbades han av en svår sjukdom, som nödgade honom att begära tjänstledighet från skolan.
Den avlidne sörjes närmast av maka och 5 barn.
^Cffforatur.
Nordisk Familjebok. Encyklopedi och Konversationslexikon. Tredje väsentligt omarbetade och koncentrerade upplagan. Andra bandet. Stockholm 1924. A.-B. Familjebokens förlag.
I Sv. Ltg för ar 1923 nr 49, sid. 967, anmäldes första bandet av ovannämnda förtjänstfulla arbete, och till denna anmälan hänvisas här.
Det nya, nu färdiga andra bandet ådagalägger med ökad tydlighet, att den nya Familjeboken kommer att bli ett verkligt modärnt, pålitligt uppslagsverk och samtidigt ur utstyrselsynpunkt rent av ett praktverk. Att fog finnes för detta påstående antyder bi. a. det av en utländsk sakkunnig avgivna omdömet, att f. n. ingen encyklopedi i världen kan tävla med Familjeboken ifråga om rikhaltig och tilltalande illustrering samt i förnäm utstyrsel.
Redan vid en flyktig granskning av den ståtliga volymen lägger man märke till det stora antalet omsorgsfullt utförda planscher och färgkartor. Icke mindre an tretton fotogravyrporträtt i helsidesfor-mat illustrera märkligare biografiska artiklar, bland dem svenskarna Svante Arrhenius, Rutger von Ascheberg, P. D.
A. Atterbom, Johan Banér och Carl Michael Bellman samt bland utlännin-garne Ariosto, kejsar Augustus, Sebastian Bach, Beethoven och Balzac. Elva helsidesplanscher i färg illustrera förträffligt diverse artiklar, och man fäster sig särskilt vid de instruktiva bilderna till grundämnenas atombyggnad, bakterier och bergarter, de lyckade reproduktionerna av Bellinis Madonna och Arosenius’ akvareller till »Sagan om fiskdrottningen» samt dubbelsides planscherna med asiatiska folktyper och representanter för Australiens djurvärld. Bandet innehåller även fyra dubbelsidiga färgkartor över Asiens flod- och bergsystem samt politiska indelning, Balkanstaterna, Belgien och Nederländerna ävensom fem helsides-kartor i färg, nämligen Argentina, Aten, Atlantiska oceanen, Australien och de Baltiska staterna. Härtill komma icke mindre an 96 sidor med svarttrycks-planscher. Av dessa äro många helt enkelt ypperliga, lika upplysande som tilltalande för ögat. Som exempel kunna nämnas stads- eller landskapsbilderna till Asien, Askersund, Aten, Augsburg, Bagdad, Bamberg, Basel och Bayern, planscherna över Australiens växtvärld, och näringsliv, bananodlingen, automo-bilerna, Barnens dag eller de många från Balkankrigen och Världskriget, de konsthistoriska till artiklarna Barock, Armenisk konst och andra-
I själva texten återfinnas mer an 900 illustrationer av olika slag, därav över 250 porträtt och närmare ett 50 tal kartor. Bland de sistnämnda märkas särskilt de tydliga och upplysande kartorna över svenska härad och tingslag - en nyhet för denna upplaga utan motstycke i andra verk av samma slag. Det ar också att märka, att på grund av sidornas storlek bilderna kunnat utföras i sådant format, att de blivit fullt tydliga och verkligen visa något.
I fråga om texten innehåller det andra bandet av Familjeboken inalles 1,360 textspalter med 4,353 uppslagsord och bi. a. ett 40 tal artiklar på minst 3 spalter. Av dessa senare må särskilt påpekas den klart och överskådligt skrivna ’»Belgisk-franska fronten», där större delen av världskrigets historia berättas, de olika naturvetenskapliga artiklarna - bi. a. Assimilation, Atom, Bakterier, Bastard och Befruktning, - vilka redogöra för forskningens nyaste resultat, de talrika geografiska beskrivningarna, exempelvis Argentina, Armenien, Asien, Assyrien, Aten, Australien, Babylonien, Baden, Bayern och Belgien, samt de sällsynt fylliga artiklarna om Bad, Bank och Barnavård. Konsten, vars historia här tecknas för varje land och epok, en förmånlig nyhet, representeras av ingående artiklar om armenisk, babylonisk-assy risk och belgisk konst samt om barocken. Bland levnadsteckningar framstår särskilt den ytterst fängslande över Bellman, vars levnad och skaldskap fått en lika livfull som ny och personlig teckning.
Vad som framför allt präglar innehål-
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>