Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.
1030
SVENSK LÄRARETIDNING.
Nr 51
var en synnerligen intresserad och dugande lärarinna och ägnade sig med verklig hänförelse åt sitt kall. I kretsen av de små - hon tjänstgjorde med förkärlek i de yngre åldersklasserna - var hon i sitt ratta element. Hon ägde ock i ovanlig grad förmågan att vinna barnens tillit och tillgivenhet.
Fröken R. var en synnerligen hjärtegod och sympatisk person. Om henne kunde med sanning sägas, att hon utgjorde en levande tillämpning av grundsatsen: Glad och god skall människan vara. Särskilt ömmade hon för alla nödlidande, för de ensamma och gamla. Detta har också kommit till synes i hennes testamentariska dispositioner. Ett kapital på omkring 20,000 kronor skall vara avsatt till Klara församling att fördelas som hjälp och understöd åt ensamma gamla.
För skolan och de ungdomsskaror, som där fostrades, bibehöll hon alltjämt samma varma intresse. Ett uttryck härför var bi. a., att hon vid Klara folkskolas förflyttning till sina nya lokaler ar 1911 skänkte ett nytt pianino till skolan. Hon var själv mycket musikalisk och var i sin ungdom begåvad med en vacker röst, varför hon också hoppats att få utbilda denna, men omständigheterna tilläto icke detta- Den förhoppningen måste hon låta fara, och i stället ägnade hon sitt liv åt ungdomens fostran.
Agnes Lindqvist.
Den 8 dec. avled i Gävle småskollärarinnan fröken Agnes Lindqvist, 63 ar gammal.
Den bortgångna var född i Gävle, tog småskollärarinneexemen i Bollnäs 1880 och tjänstgjorde först i Skog i Hälsingland, tills hon 1883 fick anställning i Gävle. Här tjänstgjorde hon tills hon avgick med pension ar 1918. _____
G. Löfberg.
F. folkskolläraren Gustav Löfberg, Påls-boda avled den 4 dec., 77 ar gammal.
L. var född i Bro socken i Värmland. Efter folkskollärarexamen i Karlstad 1870 erhöll han plats i Älgå, Värmland, varifrån han efter två ar flyttade till Forsviks bruk i Västergötland. 1875 tillträdde han folkskollärarbefattningen i Pålsboda och tjänstgjorde där till 1909, då han avgick med pension. Under sin lärarverksamhet i Pålsboda var han i 20 ar ledamot av Sköllersta kyrko-och skolråd samt granskningsman av för myndar- och godemanskap. Närmast sörjande äro maka och tio barn.
jC/fferaéur.
Böcker till
Böcker till Julen på P. A. Norstedt & Söners förlag.
Viset på Varmlanske tongmåle av F. A.
Dahlgren. Dessa visor som höra till de förnämsta på bygdemål och som fortfarande äro lika njutbara, som när de första gången utgingo i tryck, har nu utkommit i 4:e upplagan. Haft. 2:25.
Högsal och örtagård, dikter av Berit Spong, ar ett debutverk, som väckt stor uppmärksamhet och rönt ett ovanligt gynnsamt mottagande av kritiken. Förf. äger en sällsynt förmåga att gripa människors hjärtan. Haft. 3:75
Sol och snö, 8:e uppl., haft. 3:25, samt Sångerna om hemmet, 5:e uppl., haft. 2: -, av Oscar Stjerne hora till den stämningsfulla och förnämligare lyriken. Dessa sånger hava också vunnit en välförtjänt uppskattning av alla med sinne för verklig poesi.
Svarta noveller av Prins Wilhelm. Haft.
6: 25. Förf. har utvecklat sig till en verklig konstnär på skönlitteraturens område. Dessa noveller kunna läsas icke blott med odelat nöje utan också med verklig behållning.
Estlandssvenskarnas historia i korta drag. Av Jakob Blees. Förf. ar själv estlandssvensk och känner sitt folk. Han ger i nämnda arbete en sammanhängande’ bild av svenskarnas öden i Estland. För alla, som önska att lära närmare känna den svenska folkspillran i Estland, ar hans bok en värdefull ledning. Haft. 2: 25.
Brik Gustaf Geijer. Hans levnad och verk. Av John Landquist. Haft. 16: 50.
Arbetet ar den första på modärn vetenskaplig forskning byggda Geijer monografien i vårt land. Den omfattar i en överskådlig framställning Geijers hela levnadsbana och verk. Greijers skoltid, tryckfrihetsåtalet 1821, hans riksdagsperioder och den store diktarens nara vänskap till Oscar I, allt skildras ingående och på basis av många hittills obegagnade källor. Förf. ger en framställning av grundtankarna i Geijers diktning, av diktarens personlighetsfilosofi och av de olika faserna i hans statslära. Boken ar illustrerad med bilder; varav flera förut ej reproducerats.
Almanack for alla 1925 har utkommit och föreligger nu i varje bokhandel. Den innehåller ett synnerligen gediget och omväxlande textmaterial och ar rikligt illustrerad. Den utgör dessutom en statskalender i begränsad omfattning. Man återfinner sålunda de stående avdelningarna Furstehus, Märkligare händelser,Statsrådet, Statsförvaltningen, Riksdagen, Försvaret, Posten, Telegraf och telefon, Järnvägsunderrättelser, Idrott och Statistiska upplysningar. Av innehållet i övrigt må nämnas: »Viktigare ärenden inför Nationernas förbund 1924» av Östen Unden, »Om åskådlighet vid undervisning» av K. E. Sandberg.
Arkiv för psykologi och pedagogik,
redigerat av Sydney Alrutz, Bertil Hammer och Axel Herrlin, utkommer årligen med 4 häften, omfattande tillsamman omkring 15 tryckark. Pris pr årgång 7: 50.
För ar 1924 hava nu utkommit haft. 2-4. Av innehållet må nämnas: »Om de s. k. intelligensmätningarna och deras betydelse för differentieringen inom skolan» av fil. lic. Folke Berlinde, »Tidens psykologi» av prof. K. Kortsen, »Psyko-syntetiska reflexioner angående Freuds senaste uttalanden om det omedvetna» av dr Emanuel af Geijerstam ävensom litteraturanmälningar (Ped. skrifter och Årsböcker i svensk undervisningshistoria) av den nyligen förordnade folkskolinspektören i Falun fil. lic. G. E. Lundén. Tidskriften ar av högt värde för alla, som vilja följa med den modärna psykologiens och pedagogikens utveckling.
Sveriges kyrkor. Utgivare: Sigurd Curman och Johnny Roosval. A.-B. Gunnar Tisells Tekniska Förlag.
I det nu utkomna häftet av detta stora inventerings verk över de svenska kyrkorna fortsätter professor Helge Kjellin sin beskrivning av templen i Värmlands-Grams härad, upptagande Segerstads och Eds kyrkor. Många intressanta uppgifter av kulturhistoriskt och konstnärligt värde lämnas liar, och ar bildmaterialet som alltid i detta verk väl valt och vackert utfört. Häftet kostar kr. 6: 50.
Ny del av Falstaff Fakir. Axel Wallengren (Falstaff Fakir), Samlade skrifter. IV Hugo Gebers Förlag. 5 kr.
I denna del har utgivaren samlat återstoden av den kände författarens skämtsamma och glada alstring. Där återfinnes bi. a. Lyckans Lexikon eller Mannen och Kvinnan, kort belysning av allting, Ett svårskött pastorat, Julen, dess orsaker och verkningar, Ny nyttig lärobok i zoologi, Splitter nytt juridiskt arkiv, Huru jag blev Fakir, ävensom med fru Amanda Hammarlunds medgivande de båda sagor »Pomperipossa med den långa näsan» och »Sagan om den riktiga prinsessan», som Axel "Wallengren ursprungligen skrivit för Jultomten.
Wallengren var en originell humorist, mycket ofta en skarp satiriker, som skapade sig sitt eget språk. Hans litterära alstring har ett stort antal vänner och beundrare. Han dog vid unga ar i Berlin, där han ligger begraven.
Julkvällen, publicistklubbens jultidning, utgiven från Åhlén & Åkerlunds förlag, har utkommit. Priset ar 3 kr.
Denna publikation kan räknas till julens värdefullaste och elegantaste. Illustreringen och den dekorativa utstyrseln har ombesörjts av Einar Nerman, som obestridligen på ett lyckligt sätt löst sin uppgift och av vilken tre i verkligt läckra färggravyrer reproducerade oljemålningar medfölja som konstbilagor. For textinnehållets höga halt borgar en rad av Sveriges mest kända författarnamn, såsom Sten Selander, Erik Lindorm, Frank Heller, Ernst Didring, Elin Wagner, Artur Möller, Birger Mörner och Anna Lenah Elgström. Tvänne särdeles intressanta bidrag äro dr Gustaf Upmarks »Skansen, svenska folkets egendom» med gravyrer av Nerman och »Barmhärtighetens högtid» av pastor primarius N. Wid ner.
Julkvällens pristävlans fem första pris utgöras av gratisresor Europa-Amerika och åter med världens största ångare, Leviathan, första klass. Värdet av dessa uppgår sammanlagt till 21,000 kr. och då ytterligare ett antal pris till ett värde av 5,000 kr. äro utfästa, springer hela prissumman upp till ej mindre an 26,000 kronor.
Jultidningar.
Julkvällen. Publicistklubbens jultidning 1924. 3 kr.
Jul-lasset 1924. Svenska Dagbladets barnbok. 3 kr.
Vinterny. Jultidning utgiven av Svenska missionsförbundet, l kr. 75 öre.
Julfrid. Jultidning för alla, red. av Fritz Hägg och J. Hamrin. Halls förlag, l kr. 10 öre.
Julbloss. Lindblads förlag. 55 öre.
Hem-Hem. Redaktör Joh. Gustafsson, l kr. 10 öre.
Julmorgon. Red. Gunnar Westin och Karl Alinder. B.-M:s förlag. 90 öre.
Sommarsol. Svenska missionsförbundets förlag. 25 öre.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>