Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.
194
SVENSK LÄKARETIDNING.
Nr 11
det överhuvudtaget klan tänkas en slöjdmodell, på vilken en pojke kan lägga mer omsorg och slösa mer kärlek an just ett par skidor? Ett samarbete mellan slöjdundervisningen och skidutbild-ningen i ’Skolan skulle därför helt visst bliva av utomordentligt stor betydelse även for slöjdskickligheten inom en klassavdelning. Och hälsovårdsarbetet inom skolan skulle få det kraftigast tänkbara handtag!
Einar Blomberg.
Förbättrad skolhygien.
(Forts. fr. nr 10.) Smittsjukdomarnas art och antal.
. Den allmänna meningen torde råda bland skolläkare såväl som bland skolmän i allmänhet, att en mycket betydande del av de sjukdomar, som förekomma inom skolorna, utgöras av smitt-sjukdomar, som överföras dels från hemmen till skolorna och tvärtom, dels från den ena lärjungen inom .skolan till den andra, och skolöverstyrelsen i Sverige har i yttrande till k. m: t uttalat ordagrant denna åsikt. Detta skedde för sex ar sedan med anledning av ett detaljerat förslag till en systematisk skolhygien, som jag insänt till k. m: t.
Angående arten och frekvensen av dessa talrika smittsjukdoHiar torde närstående tabell I vara belysande.
Vi -se av denna tabell, som omfattar sjukdomsfallen för fyra läst er miner från olika läroverk med omkring 600 elever vardera, att smittsjukdomarna utgöra det övervägande flertalet av samtliga sjukdomar; i synnerhet som under rubriken »andra sjukdomar» äro inräknade ett avsevärt antal yttre kroppsskador.
Vi se, att smittsjukdomarna indelats i två grupper: den första gruppen, omfattande skarlakansfeber, difteri, mässling, influensa m. fi., utgör blott en helt ringa procent: omkring 4 %. Frånräkna vi här mässling och influensa återstår endast l %, och av denna enda procent utgöra difteri och skarlakansfeber endast en mindre del. Difteri och skarlakansfeber spela nu sålunda en helt obetydlig roll i skolorna. Samhället har organiserat systematiska åtgärder emot dem med mycket lycklig framgång.
Samtliga Övriga 96 % av smittsjukdomarna utgöras av halsfluss av olika art samt av akuta febersjukdomar med påtagliga akuta smittsymptom från luftvägarna. Dessa -s. k. luftvägsinfektioner äro synnerligen smittsamma, Dock har samhället icke emot dem organiserat några skyddsåtgärder.
Och likväl ar det just dessa smittsjukdomar, som valla hos skolbarnen det övervägande antalet av deras akuta och kroniska organsjukdomar, såsom hjärtfel, njursjukdomar, ledsjukdomar, öron-sjukdomar m. m., och som hava visat sig spela en mycket farlig roll vid tuber-kuloserna.
Tabell L Sjukdomar, vilka föranlett frånvaro från skolan under 2 dagar eller längre tid1.
Samtliga antalet sjukdomsfall under terminen av
Smittsjukdomar
Andra sjukdomar
Fullständigt läroverk för gossar (Lärjungarnas antal omkring 600).
1 Scarlatina, difteri, mässling, röda hund, kikhosta, influensa, vattenkoppor, nervfeber m. fl.
2
Halsfluss, akut febersjukdom med påtagliga akuta infektionssymtom från luftvägarna 2.
Höstterminen 1920:
42 (Alltså = 1.5 % av samtliga infektionssjukdomar.)
273 (Alltså =98.5 % av samtliga infektionssjukdomar.)
66
Vårterminen 1921:
30 3 (= 11 % av samtliga infektionssjukdomar.)
271 (= 89 % av samtliga infektionssjukdomar.)
63
Höstterminen 1921:
l4
(=0.43 % av samtliga infektionssjukdomar.)
234 (= 99.57 % av samtliga infektionssjukdomar.)
47
Fullständigt läroverk för flickor (Lärjungarnas antal omkring 570.)
Höstterminen 1921:
16 5 (= 4 % av samtliga infektionssjukdomar.)
408 (= 96 % av samtliga infektionssjukdomar.)
154
11 denna rapport äro 2 avsevärda kategorier av sjukdomsfall icke upptagna, nämligen:
1) De talrika sjukdomsfall, som föranlett frånvaron från skolan en och kort efter varandra upprepade gånger, på l dag, l */2 dagar eller 21/2 dagar (vid efterföljande söndag) ;
2) De helt vanliga fall, då eleven går i skolan trots sådana påtagliga sjukdomssymtom, att han (hon) i eget såväl som i kamraternas intresse borde stanna hemma från skolan.
Om vi nämligen från gruppen »andra sjukdomar» (å Tab. I) borttaga rent yttre kroppsskador, sa har det befunnits, ätt flertalet av de övriga sjukdomarna här äro /ötfjdlsjukdomar, vilka vållats just genom dessa 96 % smittsjuk-domar. Dessa följdsjukdomar utgöras av: hjärtfel, njursjukdomar, ledgångs-r eumatismer, örons j ukdomar, körtelinflammationer, adenoida vegetationer, tonsill-sjukdomar’m. m.
Av intresise äro här de siffror, som jag för några dagar sedan blev delgiven genom doktor Ljunggren, och som han medgivit mig att i detta föredrag anföra. Han har vid undersökningar på 1,043 skolbarn funnit följande:
Tabell II.
Endast 6 % av barnen voro utan anm.; 94 % företedde följande sjukdomar:
58 % ledo av körtelsjukdomar,
18 % ledo av tuberkulos,
7,3 % ledo av hjärtfel,
1:2 % ledo av adenoida vegetationer och ton-sillsjukdomar,
32 % ledo av anämi.
(Vid mina undersökningar av anä-miska och till synes undernärda barn har jag funnit, att 69 % av fallen utgjorts av barn, som ideligen haft dessa skolsmittor. Deras föda har däremot varit riklig och icke mera vitammfattig an andra barns, som haft gott näringstillstånd. I 17 % av fallen kunde man konstatera, att födan var for ringa eller av särskilt olämplig sammansättning).
2 Därav 2 fall av difteri, l fall av mässling, l fall av influensa.
3 Därav 5 fall av påssjuka, 16 fall av mässling, 9 fall av influensa.
4 -influensa. (Dessa under de olika termi- ’ nerna enstaka uppträdande fall av »influensa» intaga tydligen en mycket osäker diagno-tisk ställning och torde i regel med mera sannolikhet vara att hänföra till infektionsgrupp 2.)
5 Därav 2 fall av difteri, l fall av rubeola, 13 fall av influensa.
Under 20 ar har jag systematiskt följt dessa hals-, näs- och luftrörssmittor i skolorna samt konstaterat, att de liksom i tabell I ständigt utgjort omJér. 95 % av samtliga smittsjukdomar i skolorna, ävensom att större delen av de övriga invärtes sjukdomarna i skolorna utgjorts av följdsjukdomar, som vållats av dessa 95 % smittsjukdomar.
Det var detta mitt arbete i skolorna att systematiskt följa dessa smittsjuk-domars frekvens, deras sätt att sprida sig bland barnen samt sa ofta aggrave-ras inom hemmen och därifrån ofta återbördas i allvarligare former till skolorna, som föranledde mig att börja mitt arbete for arméhygienen i den form detta skedde.
I kasernerna hade jag nämligen den stora fördelen, att jag kunde utföra rent praktiska utprövningsförsök, rörande vilka åtgärder som kunde befinnas möjliga resp. omöjliga att med lätthet till-lämpa, när det gällde stora massor människor, tätt samlade, under olika årstider och under tämligen olika klimat. Övre Norrland och Skåne äro ju ganska olika for såväl värnpliktiga som skolbarn.
I kasernerna uppträdde dessa luftvägssmittor med samma stora procent som i skolorna, utgörande 90-95 % av samtliga smittsjukdomar.
Och dessa luftvägssmittor åstadkommo ar efter ar, i synnerhet under näst-
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>