- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
692

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

692

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 35

liv ar, sa blir även vart yttre.» Detta citat visar grundtanken i andra avdelningen, som handlar om lydnaden och behandlar etiken och dess tillämpning i livsförhållandena. Klart och koncist utläggas buden i nära anslutning till Luther. I sin utläggning av bergspredikan, som följer efter buden, framhåller förf. ständigt, att kristendomen vill en ändring av det inre, av sinnelaget. Sa-ligprisningarna visa oss, hur Jesus kännetecknade ett kärlekens sinnelag. Tredje avdelningen, om bönen, behandlar först bönens väsen och betydelse for det kristna livet och sedan utförligt bönen Fader var.

Den nya upplagan har enligt min mening stora företräden framför den första. Boken har fått en mera enhetlig prägel och en större slutenhet i tankegången. Citaten äro rikligare och valda med större omsorg. Vid behandlingen av Jesu uppgift och betydelse har på ett enkelt och innerligt sätt framhållits, hur den gudomliga kärleken vann sin seger just genom lidande och därmed övervann det råa och brutala våldet. Förf. ar ej rädd för att tala om det irrationella, det ofattbara, som ligger i all religion. »Det ar Gud själv, som här (i Jesu försoningsdöd) träder oss till mötes och handlar, och hans handlingar skola alltid för oss förbli ett under.» På tal om Guds helighet skriver förf.: »Inga ord kunna tillfyllest utsäga något om Gud eller beskriva honom. De bliva endast ofullkomliga bilder.»

Man finner lätt, att Lundapröf essörn Gustaf Auléns tankar gå igen i Hallers b$£. Men de verka ej som något främmande i sin omgivning. Vad förf. mottagit, har han väl assimilerat med sin egen åskådning och präglat med sin egen stämpel.

Då det gäller att bedöma, huruvida förf. lyckats framställa sina tankar i en pedagogiskt lämplig, for barnen anpassad form, känner jag, att flertalet av denna anmälans läsare ha större erfarenhet och omdömesgillhet an jag. Därför endast några korta funderingar. På några ställen ligger framställningen nog i överkanten av barnens fattningsförmåga. Men detta ar endast undantag. Förf. skriver enkelt, koncist och redigt. Man märker, att han själv undervisat barn i många ar och att kris-tendomsundervisningeii varit hans skötebarn. Han känner barnens föreställningsvärld. Stundom blir hans språk kraftfullt och skönt,

EIL handledning för läraren, som förf. håller på att utarbeta, blir säkert välkommen för många. Jag hoppas, att boken vinner det beaktande den förtjänar. På de håll där man önskar en positiv religiös och på samma gång efter tidens krav anpassad kristendomsundervisnmg bör den kunna hälsas med glädje.

Nils Johansson.

Obs.! Hittills den enda i sitt slag Obs.!

ar den nya, för B- och C-skolor särskilt utarbetade

av B. Selander. Pris Kr. 1:80.

Alla lärare och lärarinnor vid dessa skolor böra beakta denna bok.

Provex. från förlaget mot insänd, av 50 öre i frimärken.

Ur förfrs förord:

>–––- vill göra historieundervisningen i B- och C-skolor lika god som i

A-skolorna–––––I lugn och ro kunna hädanefter barnen i B- och C-skolor,

lika väl som deras jämnåriga i A-skolorna, läsa detta ämne i kronologisk följd sida för sida utan hoppande och andra förvirrande anordningar. Ingenstädes utsättas de för den deprimerande känslan av att få läsa om redan lästa och kända framställningar utan böra tvärt om för varje sida hela boken igenom ha intrycket av att de möta något nytt. Vad detta betyder för intresset for undervisningen och resultatet av skolarbetet behöver ej nämnas.»

A, V, CARLSONS Bokförlags A-B,, Stockholm

Jorden Runt. Augustihäftet av Jorden Bunt har utkommit. Dr Sven Hedin skildrar där en resa från Urumtschi i Mongoliet till Berlin, som han företog i våras. Med hjälp av moderna kommunikationsmedel gör man numera denna resa på fyra veckor, men man far bereda sig på diverse äventyr. Prof. Hjalmar Lindroth gör sin debut scm reseskildrare i samma tidskrift. Han skildrar på ett personligt och underhållande satt sina upplevelser och iakttagelser under en studiefärd till Island, denna ö, som i var fantasi ligger betydligt avlägsnare an på kartan. Hjalmar Bengtsson för oss till det motsatta halvklotet, till Kotorna på Nya Zeeland, där endast de rykande vulkanerna och heta källorna bryta illusionen av paradis. Vidare skriver docenten Hannes Sköld om sin expedition till Pamir, »världens tak», och redaktör Torsten Boheman om Köpenhamn, den gemytligaste bland huvudstäder. For det kulturhistoriska inslaget står Karl-Erik Forsslund, vars artikel om två i svärd-sjödräkten ingående dräktplagg hör till det intressantaste i numret. Illustrationerna äro som vanligt rikliga och välgjorda.

som synas ha vunnit popularitet. Sångerna äro försedda med melodier. Boken har ett behändigt fickformat och ar inbunden i mjukt band. I sitt föreliggande skick torde den lilla röda boken an mer an förut bli en kär vän hos det sjungande Sverige.

Sjung, svenska folk! Den välkända sångsamlingen »Sjung, svenska folk», som utgives av Samfundet för unison sång under redaktion av Alice Tegnér, har under året omarbetats. Den nyutgivna upplagan har utökats med ett antal väl valda sånger och visor, dels under senare tid komponerade, dels äldre,

Nytt i bokhandeln.
P. A. Norstedt & Söners förlag:
Svenska författare, deras liv och verksamhet, skildrade för barn och ungdom, II, av Marie Louise Gagner. Andra uppl. Kr. 2: 50.
Arbetsmetoden i landsbygdens folkskolor av B 2-, B 3-, C- och D-typerna. En orientering för läraren. Prisbelönt täflingsskrift av Gnis-taf Pettersson. Kr. 2: 85.
Dikten om diktaren. Ett urval till skolornas och den litteraturintresserade allmänhetens tjänst utgivet av Gustaf Lindsten. Kr. 3: -.
Handledningar och övningar till ljudtavlor av Edit Davidson-Sahlström. Kr. 2: -.
Albert Bonniers förlag:
Fan av Knut Ham&un. Till svenska av Ernst Lundqvist. Kr. l: 25.
Mysterier av Knut Hamsun. Till svenska av Harry Blomberg. Kr. 3: 75.
Viktoria av Knut Hamsun. Till svenska av Klara Johanson. Kr. l: -.
Svalt av Knut Hamsun. Till svenska av Harry Blomberg. Kr. l: 50.
Hugo Gebers förlag:
Vetenskapen och livet. Nr 7. Kr. l: -.
Wahlström & Widstrands förlag:
Nusvensk ordbok av Olof östergren. Haft. 37. Kr. 2: -.
Bokförlaget Natur och Kultur:
Jorden runt. Magasin for geografi och resor. Augustinumret. Kr. l: 50.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0692.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free