Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.
814
SVENSK LÄRARETIDNING.
Nr 41
drängpojke på Kaxegården. Men först då pojken kunde se, att Storkaxens ögon blivit milda> blev förtrollningen bruten. Och från den dagen blev Storkaxen den bäste husbonden ilandet. Präktig a illustrationer av författaren.
Jörgen Stock bidrager med en allegorisk saga med namn »Vill Vall i Velom». Sär betonas föräldrakärleken. Illustrationerna äro av den begåvade konstnären David Ahlqvist.
Axel Söderström skildrar i sagan »Silkesprinsessam> en kejsare i det gamla Kina och hans lilla älskliga dotter, som alltid manade gott för kejsarrikets innevånare och därför blev sa älskad. Kejsaren ville belöna henne med en klänning av ett tyg, som ännu ingen människa burit. Det blev en tävlan i hela landet att få fram ett sådant tyg. Till slut lyckades det en fattig yngling efter många och långa vandringar genom hela det kinesiska riket att väva ett tyg av mullbärsträdets silkesbollar. På sa sätt blev silket uppfunnet enligt den kinesiska sugan. Trevliga teckningar av Ingeborg Udden, som ar särskild expert på japansk och kinesisk illustrationskonst. Bibbi Kilan der-SaMins saga *Kajseli och tomtarna» ar riktigt natt med teckningar av David Ahlqvist.
Till slut må antecknas Hugo Gyllanders präktiga verssaga T> Gumman och katten» med förträfflig^ levnadsregler, synnerligen behövliga for vår tids barn och ungdom. Illustrationer av Louis Moe.
Ett vacket-t och elegant omslag av Einar Nerman pryder Fågel Blå.
Titteli-Tuve
ar förlagets minsta bok och innehåller sagor och berättelser för smått folk.
Einar Månsson berättar med liv och lust om -»Kungen, som sökte en syssla», ty han hade sa förinnerligt tråkigt i sitt land Svallonien, där hans dagar blevo långa som ar. Bibbi JLilander-Sahlin berättar om > Gumman och de tre önskningarna» på ett sa rart och trovärdigt satt, att man riktigt älskar den lilla förnöjda gumman, som bara önskade sig tre ting: en ko, en blommig söndagsklänning med rynkor och snibbliv samt att en gång i sitt liv få se kungen. Son fick också efter sju sorger och bekymmer alla sina önskningar uppfyllda, varefter hon blev den lyckligaste människa på jorden. Axel Underströms saga »Porslinsdjuren* skildrar en gammal gummas kärlek till sitt barndomshem och sina-lekkamrat er där. Hon finner ett surrogat i några porslinsdjur, som hon uppkallar efter djuren i barndomshemmet. Maj Lindman har gjort trevliga illustrationer härtill. Dessutom må nämnas sagor av Oscar Wildborn och Sten Södershär med små nätta teckningar av Maj Lindman.
Det lilla söta omslaget ar av Gunila Stierngranat.
I trettio ar har Barnbiblioteket Saga hävdat sin rangplats på barnens bokhyllor, och årets sju nya band utgöra den lämpligaste och mest kärkomna julklapp till vakna och vetgiriga svenska barn
Trotlsländan
Saga nr 132 ar en samling sagor och ramsor för de minsta, verkliga pärlor för de små. Vara basta säg oförtälj ar e, såsom Elsa Beskow, Anna M. Boos9 Hugo Gyllander, Jeremias i Tröstlösa äro liar representerade, och sådana tecknare som Louis MIoe9 Ottilia Adelborg och Oscaria Kjellberg bidraga med ypperliga teckningar. Säkert komma mammor och pappor att få läsa dessa sagor om och om igen, tills småttingarna själva kunna dem utantill.
De tre musketörerna
»Varf’or finns där ingenting av Dumas i Sagabiblioteket?» har man ofta frågat.
Skälen ha varit flera - dels äro den store franske författarens bästa verk alldeles för långa, intrigen ofta förinvecklad och moralen ej den bästa. Emellertid har man för oss påpekaty att barnen i brist på för dem lämpliga upplagor läsa mindervärdiga sådana, och efter ideliga påtryckningar utger förlaget nu en ungdomsupplaga av *De tre musketörerna-», detta berömda och spännande mästerverk med historisk bakgrund.
D’Artagnan, ungdomens hjälte i flera generationer, Athos, Porthos och Aramis, dessa riddare utan fruktan och tadel, hela Itichelieus glänsande och intriganta tidevarv finnes alltså numera tillgängligt för Sagas läsare i nr 133 och 134 - denna jätteroman kunde ej sammanpressas till ett band. Suga Gyllander, vår bästa penna vid dylika svåra värv, har utfört översättningen och bearbetningen. Troget har han följt berättelsens tråd, med lätt hand har han koncentrerat detaljskildringarna, och onödiga omsägningar har han strukit. Skildringen ar glänsande, fylld av liv och spänning. Werner Lilje-qvists många teckningar visa stort intresse for uppgiften.
Den heliga Lucia
innehåller, som titeln antyder, en samling legender och sägner. Lärare och bibliotekarier veta blott alltför väl, hur ofta barnen fråga efter -»något om Lucia*.
För att råda bot på detta har förlaget i denna lilla bok (Saga n:r 135) samlat både djupa och upplyftande legender, en del synnerligen lämpade för uppläsning vid fester och dyl., andra mer ägnade för tyst läsning. Harald Johnsson bidrager med ett flertal underbart vackra legender, men även Hugo Gyllander, Selma Lagerlöf, Hedvig Svedenborg och Anna Wahlenberg samt många andra komma med värdefulla bidrag. Boken blir "kelt visst en av årets SUG-ceser, och teckningarna, ovanligt känsliga och fina, komma säkert att verksamt bidraga härtill. Bland konstnärsnamnen märkas främst JEdw» Berggren, Helge Artelius och David Ljungdahl.
Eoffe
och hans syskon, Saga n:r 136, ar en glad och trevlig verklighetsberättelse av frreta Carlson, redan känd och välkänd som en utmärkt
skildrare av och för barn. Där ar sol och äkta svensk stämning i boken, och de fem barnen komma nog att bli synnerligen populära hos Sagas läsare. Särskilt Loffe, den typiske lille spjuvern och tjuvpojken, kommer att vinna allas hjärtan. Boken kan med glädje och behållning läsas även av vuxna. Brita Eliströms teckningar göra skildringen an mer levande. ;
Barnteatern
Åttonde samlingen.
På mångas begäran utgiva vi i ar ytterligare en samling sagospel och barnpjäser. Behovet därav tycks vara i stigande, lyckligt nog, och intresserade lärare och lärarinnor, som syssla med barnteater, kunna i denna bok finna åtskilligt av värde. Här finnas både sådana barnskådespel, som lampa sig för uppförande utan allt för besvärliga arrangemang, och sådana som bättre lämpa sig för högläsning - som bekant ett utmärkt medel att hos barnen locka fram naturligt tonfall, bättre läskonst och god betoning. I Saga nr 137 återfinnas våra bästa sagospelsförfattare, såsom Ayina Wahlenberg9 Elsa Beskow, Axel Söderström, Julia Svedelius m. fl., och teckningarna äro som alltid i våra samlingar Barnteatern ämnade att vara till hjälp vid kostymering och iscensättning. Aina Masolle9 Maj Lindman och Brita Ellström märkas bland illustratörerna.
I detta sammanhang vilja vi också påpeka den hjälp och hand-ledning, som vi låtit utarbeta till glädje för alla, som intressera sig for amatörteater för barn och ungdom. Einar Ew. Forssell, som själv i många ar sysslat med hithörande saker, har i TeaÉer»spe£ givit en hel del nyttiga och värdefulla praktiska råd. Boken ar rikt illustrerad med dekorations- och kostymering s förslag och innehåller lättfattliga deklamations- och mimikanvisningar samt praktiska hänvisningar med mått av scen och scendetaljer, belysningsanordningar m. m. Priset ar dock förvånande billigt, endast l krona. Det lilla häftet borde ägas av varje lärare och ungdomsledare.
Hjovtdödaren
De tusenden och åter tusenden av Sagas läsare, som slukat och lärt sig älska -»Den siste* mohikanen* ha ofta skrivit och bett: *Kan vi inte få veta lite mera om Falköga och Chingachgook?y
Med anledning härav har förlaget nu som Saga n:r 138 utgivit en annan av Cooper s berömda romaner »Hj ort dö dar en*, där läsaren får kännedom om sina gamla vänners ungdomsäventyr. Harald Johnsson har gjort översättningen, och Brita Ellström har ritat utmärkta indianer. Alla pojkar mottaga säkert boken med stormande förtjusning.
I Ungdomens Bibliotek, vår nyaste serie för den mognare ungdomen liar utkommit fyra nya delar.
Från Iao titt Pytagoras
och
Frän Miltiades till Mlexander.
När tredje delen av Anna Maria Roos -»Genom seklerna» kom ut i Ungdomens Bibliotek under namn * Fr an Zenon till Cicero»} var det många som beklagade, att man ej kunde få de båda första delarna i samma format och utstyrsel. Med välvilligt samtycke av för^ fattarinnan utger förlaget därför nu en ny genomsedd upplaga av de två första delarna som n:r 3 och 4 i Ungdomens Bibliotek. (Den gamla upplagan i Saga - n:r 100 och 101 - ar dock även möjlig att få för dem> som sa önska.)
För alla samlare och bokvänner blir denna upplaga säkert synnerligen välkommen.
Främlingsfolket l Degerforsa.
Ungdomens Bibliotek nr 11 ar berättelsen om en revolutionsflyktig fransk familjs öden på Västerbottens landsbygd.
Det ar en enkel och troskyldig skildring från gångna tider, som Frida Åslund Mr bjuder. Pietetsfullt och klart äro figurerna tecknade, och tidsskildringen - från tiden för ryssarnas infall i Sverige ar 1809 - ar förunderligt levande. Denna rörande berättelse ger en hälsosam inblick i en annan kultur an vår nuvarande, mera omedelbar, full av godhet och stillsamt livsmod.
Paul Nordlund har försett boken med karakteristiska teckningar.
Tempeltornet.
Konung Hammurabis tidevarv, sa fängslande och fjärran, bildar < grundvalen för detta diktverk av Harald Johnsson (Ungdomens Bibliotek nr 12). En strålande skildring av längesedan svunna tider, en berättelse om Babels torn, vilken i levande kärnfullhet söker sin like. Klangfullt språk, poetisk klarhet och ingående kännedom om det gamla Babylon prägla framställningen, som ytterligare förhöjes av beundransvärt vackra teckningar av JEtlw* Berggren.
Det ar en mäktig tid och en mäktig kung, som här skildras. Typisk ar Hammurabis sång, som ger en återblick över hans regering:
>. . . Rikt jag vattnade fälten, där mänskorna skörda. Gudarnas lagar lärde jag folket att vörda, ondskan slog jag, slog som den ljungande vreden, mina fiender slog jag till värn åt freden, och på vägar jag byggt lät jag skatterna strömma, långt ifrån fjärran land och från havets gömma . . .
... Kunskap och vishet och skönhet och dikt såg jag frodas,
stjärnornas lagar tolkas och djupen lodas.
Tusen och åter tusen törstande munnar
hämtade* svalka och kraft från Babylons brunnar.
Siarna sjöngo och talade, skrivarna skrevo,
talet fick evigt liv, och orden förblevo ...»
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>