- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 48:e årg. 1929 /
933

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 47

SVENSK LÄRARETIDNING.

933

grupper sakna inånga anställning och inkomst. Även av andra anledningar komma kamrater understundom i nöd.

Kretsarna lia samt och synnerligen med intresse omfattat förslaget. Insamlingen pågår just nu runt om i landet.

Vi tillåta oss därför ännu en gång framhålla betydelsen av jubileumsinsamlingen. Behovet ar stort, och när man ser, vad andra kårer och yrkesgrupper kunna åstadkomma för ett syfte ,som detta, bör det icke vara förmätet att ställa målet mycket högt. Någonstädes har man uttalat sig för en gåva, motsvarande 10 % av den i ar beslutade provisoriska avlöningsförbättringen. Ett sådant uttalande pekar i ratt riktning.

Vi vädja till envar att skänka sa stort belopp som möjligt. När fonden vid S. A. F: s jubileumsmöte i juli 1930 högtidligen överlämnas till föreningen, må densamma då genom sin storlek vittna om att kamratandan ar stark och att vi med samfällda krafter förmått uträtta något av bestående varde!

Deltag i arbetet för jubileums-Insamlingen!

Svensk Läraretidning

utsändes i dag, utom till tidningens prenumeranter, till det stora flertalet lärare och lärarinnor vid Sveriges f olk-och småskolor. För att bereda dem, ,som ännu ej äro tidningens ständiga läsare, tillfälle att göra sig förtrogna med tidningens innehåll erbjudes samtidigt en

billighetsprenumeration under december månad

för ett pris av

allenast 60 öre.

Postavgiften (40 öre) ar inberäknad i detta belopp.

Den, som vill använda sig av detta erbjudande, behöver endast ifylla sitt namm å den prenumerationsblankett, som inneslutes i korsbandsförsändelser-na, samt inlämna denna jämte 60 öre ,å närmaste postanstalt. För bestämman-åe av upplagans storlek ar det önskvärt atfct prenumerationen verkställes skyndsammast möjligt. Detta medför också, att tidningen från början av månaden erhålles den dag, som å densamma angives, alltså varje onsdag.

Verkställ omedelbart prenumerationen!

I detta sammanhang vilja vi påpeka den stora betydelsen av att varje lärare ock lärarinna håller sitt eget exemplar av Svensk Läraretidning. Tidningen har av ålder haft en ledande ställning inom den svenska skolpressen. Genom sina förbindelser åt olika håll har den kunnat snabbt och sakkunnigt behandla företeelser och händelser å skolans område. För kårens livsfrågor har den kämpat oförskräckt och med framgång. Genom införandet av prejudikat och utredningar av rättsliga frågor har tidningen gjorts till en oumbärlig rådgivare även för lärarens enskilda angelägenheter. Varje lärare och lärarinna, som vill följa med sin tid, behöver Svensk Läraretidning och bör helst bevara den i sin boksamling.

Svensk Läraretidning ar sedan gammalt organ för Sveriges allmänna folkskollärarförening. Varje föreningsmedlem behöver läsa sin tidning. I kampen för lönefrågans lyckliga lösning måste lärarkåren obrottsligt hålla samman. Samling kring S. A. F. och samling kring Svensk Läraretidning ar ett medel att främja lönefrågans lyckliga lösning.

Prenumerera på Svensk Läraretidning!

SAolnyAefer.

Behörighet. Följande sökande ha erhållit behörighet for anställning som lärare i ämnet arbetskunskap vid yrkesbestämd fortsättningsskola:

vid fortsättningsskola i anslutning till jordbruk med binäringar: folkskollärarna C. G. Berg, Bodafors, A. R. Eriksson, Råsboda, A. M. F. Kalländer, Börje, G. R. Nilsson, Norup, och G. F. H. Östberg, Östra Vem-merslöv;

vid fortsättningsskola i anslutning till jordbruk med skogsbruk: folkskollärarna A. F. Carstedt, Stensele, S. A. Bäckström, Stensele, K. O. H. Johansson, Över-Kalix, N. G. E. Lindén, Trehörningsjö, J. Olsson, Torrskog, och K. A. Sjölund, Själevad;

vid fortsättningsskola i anslutning till bergs- och järnhantering med järnmanufaktur: folkskolläraren D. Restadh, Ramundeboda;

vid fortsättningsskola i anslutning till elektroteknik: elektrikern S. O. N. Lindqvist, Göteborg;

vid fortsättningsskola i anslutning till snickeri: folkskolläraren J. N. Nilsson, Norrköping;

vid fortsättningsskola med husligt arbete i vad angår kvinnlig slöjd: småskollärarinnan Ingeborg Grandin, Börstil, och slöjdlärarinnan Helga Adelia Sandström, Sorsele.

Dispens från boställsordningen. Sedan Väse församling anhållit om tillstånd att dels vid ombyggnad av skolhuset i Arnön därstädes inrymma tjänstebostad för folkskollärare över skollokal, dels ock efter tillbyggnad av skolhuset i Snaversrud, varigenom sist-

nämnda skolhus komme att vara avsett för två läraravdelningar, i samma skolhus bibehålla den i byggnaden nu förlagda tjänstebostaden, har k. m: t bifallit vad församlingen sålunda hemställt, dock under villkor dels att de i kungörelsen den 18 september 1918 angående boställsordning för lärarpersonalen vid folk- och småskolor i övrigt givna föreskrifterna iakttagas, dels ock, beträffande skolhuset i Arnön, att ljuddämpande bjälklag anordnas mellan skollokal och tjänstebostad.
- K. m: t har medgivit, att med anordnande av särskild ingång till tjänstebostäder vid följande skolor må anstå tills vidare intill nedan angivna tidpunkter : vid skolan vid Forserums station i Forserums skoldistrikt till utgången av ar 1930; vid Näsets folkskola i Aspås skoldistrikt till utgången av ar 1932; vid följande skolor i Norra Mell-by skoldistrikt: Sösdala småskola till utgången av ar 1930 samt Norra Mell-by folkskola och småskola och Ljungarums mindre folkskola till utgången av ar 1933; ävensom vid följande skolor i Tjörnarps skoldistrikt: Gunnarps småskola till utgången av ar 1930 samt Tjörnarps folkskola och Slättaröds småskola till utgången av ar 1933; vid Iserås folkskola i Onsala skoldistrikt till utgången av ar 1930 och vid Näsbergs folkskola i Norra Ny skoldistrikt till utgången av ar 1931; vid Björka småskola i Kropps skoldistrikt och Balsby folk- och småskola i Nosaby skoldistrikt till utgången av ar 1930, vid Strinne skola i Multrå skoldistrikt och Gubbo folkskola i Valö skoldistrikt till utgången av ar 1933 samt vid följande skolor i Täby skoldistrikt: Prästgårdens småskola till utgången av ar 1930 och Arninge småskola till utgången av ar 1933.
Reglering av tjänster. För delaktighet i statens pensionsanstalt har skolöverstyrelsen godkänt reglering av en ämneslärarinnetjänst vid Östergötlands läns landstings sinnesslöanstalt i Söderköping, av tjänster i manlig slöjd vid Halmstads folkskolor och av en med lärarinnebefattning i hushållsgöromål förenad husmodersbefattning vid Stockholms lans folkhögskola i Västerhaninge.
Förkortning av undervisningstiden.
I anledning av ansökan av skolrådet i Laholms landsförsamling har skolöverstyrelsen medgivit, att undervisningstiden vid Ahla folkskola må under tiden fr. o. m. den 15 oktober till slutet av höstterminen samt från vårterminens början t. o. m. den 14 mars läsåren 1929-1930 och 1930-1931 för femte och sjätte klasserna inskränkas till 26 samt för tredje och fjärde klasserna till 24 timmar i veckan.
Skolväsendet i rikets nordligaste gränsorter. K. m:t har anvisat 7,775 kr. för anordnande av läkarundersökningar å skolbarn samt av föreläsningar i tandvård och allmän hygien i ov-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:48:52 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1929/0933.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free