- Project Runeberg -  Runornas talmystik och dess antika förebild /
198

(1927) [MARC] Author: Sigurd Agrell - Tema: Runic inscriptions
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

C. DEFEKTA INSKRIFTER ELLER INSKRIFTER MED RUNOR AV PROBLEMATISK VALÖR.



68. Min ovan slutförda undersökning av ett halvt hundratal inskrifter från den äldre runperioden och vissa intressanta enstaka runminnesmärken från en något senare tid torde ha visat, att den talvärdeserie, jag uppställt i början av detta kapitel, på ett fullt tillfredsställande sätt låter använda sig i och för bokstavsmystisk tolkning av den forngermanska runmagiens kvarblivna rester. De resultat, till vilka vi kommit, kunna icke — för så vitt man behagar se det hela i dess sammanhang — betraktas såsom blott beroende på en slumpens lek. Den, som något närmare tänkt sig in i problemet, bör kunna inse, att den av sin tid med stor veneration betraktade runmagien måste ha bestått i något, och att detta något icke gärna kan ha varit en så enkel sak, att den blott och bart bestått i bokstavsräkning. Förmågan att rätt rista runor har av Eddadiktens och fornsagornas vittnesbörd att döma varit en konst, för vars utövande det fordrats en insikt, som blott stått ett fåtal till buds. Runmagien är tvivelsutan uppkommen ur senantikens bokstavsmystik, och forngermanerna böra då även från sina östromerska läromästare ha övertagit gematriens konst, metoden att kombinera de skrivna orden med hänsyn till de använda bokstävernas samlade talvärde.

Innan jag lämnar ämnet för denna avhandling, har jag att i korthet antyda min ställning till vissa runinskrifter, som jag icke ansett det löna mödan att upptaga till prövning i en förstahandsundersökning, samt slutligen redogöra för min syn på en rad problematiska fall.

Bland runminnesmärken av magisk karaktär, som jag för närvarande måste förbigå, märkes främst Rök-stenen. Att vid anbringandet av runorna på denna sten bokstavsräkning iakttagits, har redan Bugge i fråga om en mängd rungrupper kunnat fastställa[1]. Jag håller det för rätt sannolikt, att även gematri


[1] Jfr senast Pipping, Om runinskriften på Rökstenen (1919), s. 1—5.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Oct 18 15:07:31 2024 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/talmystik/0208.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free