Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Det lothringska järnet och dess uppkomst. av stanislaus meunier
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
kvarhållits av kalken som följaktligen i de övre lagren antagit den rostfärg som är karakteristisk för malmen. Det är klart att då kalkstenen, vars täthet endast är 2,7, ersättes med limonit (järnmalmen), vars täthet är 3,8, så måste detta medföra en ansenlig sammandragning i massan, vilket avspeglar sig i järnooliternas mera platta form.
Som en följd av dessa fakta kan man vara berättigad att anse Brieyområdets järnformation såsom ett ursprungligt kalkstenslager, vilket sedan det blivit djupt inbäddat under överliggande lager antagit oolitisk form och sedan indränkts med vatten, som innehållit små mängder järn och aluminiumsalter. Det utfällda järn- och aluminiumkarbonatet bildade siderolit och bauxit, allt under det de bibehöllo den ursprungliga oolitiska kalkstenens form.
Järnförekomsternas historia i den lothringska jorden är ännu icke avslutad. Den har en epilog som det skulle vara skada att förbigå, ty den visar hur mångfaldig och omväxlande den underjordiska kemiska verksamheten inom ett och samma område kan vara.
Det finns nämligen en annan järnmalm i dessa trakter, som varit mycket givande och förmodligen skulle ha exploaterats ännu, om icke den oolitiska malmen varit överlägsen till kvaliteten. Detta var en s. k. siderolitisk malm.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>