- Project Runeberg -  About Project Runeberg /
22 Jan 2003 Call for discussion on sponsoring

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Ett brev skickat till den svenska sändlistan BIBLIST av Lars Aronsson:

From: Lars Aronsson
To: BIBLIST@SEGATE.SUNET.SE
cc: runeberg@lysator.liu.se
Subject: e-böcker och Projekt Runeberg

Svenska bibliotek lägger numera pengar på e-böcker, som gratis tillhandahålls till låntagarna, endera som nedladdningsbara filer till låntagarens egen dator eller ihop med en läsapparat eller handdator.

Hos Projekt Runeberg (http://runeberg.org/) finns massor av böcker i digital form, som också är gratis tillgängliga för läsarna. Skillnaden är att vi som vill arbeta med Projekt Runeberg inte får någon del av bibliotekens pengar.

Detta får också effekten att svenska bibliotek inte anstränger sig att presentera våra gratis texter för låntagarna, på samma sätt som de engagerar sig i de e-böcker som biblioteken lagt pengar på.

Jag är intresserad av att höra förslag på hur vi i Projekt Runeberg bättre kan föra ut våra texter till svenska biblioteksbesökare och hur biblioteken kan bidra till uppbyggnaden av vårt fritt tillgängliga arkiv av upphovsrättsfria, äldre texter.

Låt mig betona att vi inte har tänkt göra Projekt Runeberg till en betaltjänst, där vi spärrar ut dem som inte betalat licensen. Tanken med vårt projekt har alltid varit och ska förbli ett fritt arkiv. Men om vi ska kunna arbeta vidare seriöst med projektet, så måste vi kunna avsätta tid till att arbeta med det, och då behöver vi pengar.

En möjlig tanke är att Umeå universitetsbibliotek sponsrar oss för digitaliseringen av en författares verk, och Falköpings stadsbibliotek sponsrar något annat. Genom att biblioteken turas om, får alla nytta av resultatet och kostnaden blir minimal för var och en. Varje utgåva kan då skyltas med vem som sponsrat den. En sådan sponsringsmodell kunde givetvis även vara öppen för företag och privatpersoner. Själva digitaliseringen av en ny bok är visserligen inte så dyr, men sponsringen måste lämna marginaler för exempelvis utveckling av programvara och nya funktioner på vår sajt.

En annan möjlig tanke är att vi tar fram ett informationspaket med affischer och broschyrer om projektet, som vi kan sälja till biblioteken, givetvis med så god marginal att vi får in pengar på det.

Projekt Runeberg är ett ideellt initiativ för att publicera äldre nordisk litteratur på Internet. Projektet startade i december 1992 av studenter vid Linköpings universitet, och drivs på fritiden av studenter och alumner inom universitetets datorförening Lysator, tillsammans med hundratals frivilliga medhjälpare över hela Internet.

Lars Aronsson,
projektledare.
--
PROJEKT RUNEBERG - Nordisk litteratur & konst på Internet sedan 1992
mailto:runeberg@lysator.liu.se http://www.lysator.liu.se/runeberg/


Project Runeberg, Thu Dec 20 03:34:57 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/admin/20030122.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free