- Project Runeberg -  About Project Runeberg /
Hjälp oss att scanna det vi saknar!

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Hjälp oss att scanna det vi saknar!

Projekt Runeberg har hittills byggts upp genom att medlemmar i redaktionen har läst in böcker som sedan korrekturlästs av tusentals medhjälpare spridda över Internet. För att vi ska kunna öka takten på bokpublicerandet krävs det fler som läser in böcker, och det finns inget krav på att den som läser in böcker ska tillhöra redaktionen. Om du har tillgång till en bildläsare så kan du hjälpa till!

Steg för att läsa in en bok

  1. Skaffa en bok att läsa in. Detta kan synas enkelt, men det är inte vad som helst som Projekt Runeberg kan (eller vill) publicera.
  2. Läs in boken. Varje sida i bokens inlaga ska skannas, i tur och ordning. Detta gäller även titelsidor, copyrightsida, innehållsförteckning, blanka sidor och så vidare. Se till att bilderna sparas i bildformatet TIFF-G4 och att de är av tillräckligt hög upplösning (helst 600dpi) för att det ska gå att köra automatisk texttolkning (OCR) på dem. Namnge filerna 0001.tif, 0002.tif och så vidare från början av boken. Notera att det ofta innebär att den sida som är numrerad 1 i boken inte kommer att hamna i filen med namn 0001.tif. Detta är inget problem.
  3. Skapa en innehållsförteckning. För att kunna behandla boken med datorer så behöver vi ha en innehållsförteckning som en dator kan förstå. Den skapas med hjälp av en fil som heter "Articles.lst". Den ska innehålla en rad för varje kapitel. Varje rad innehåller tre fält. Det första använder vi i redaktionen, så det lämnar du tomt. Fält två innehåller kapitlets namn (exempelvis "Stockholm i fågelperspektiv" för första kapitlet i Röda Rummet). Det tredje fältet anger vilka sidor som ingår i det kapitlet. Observera att det är filnamnen som ska anges här, inte sidnumren i boken. Varje fält åtskiljs av tecknet "|". En färdig rad kan alltså se ut något i den här stilen:
    "|Stockholm i fågelperspektiv|0009-0015"

    Som du ser behöver du inte ange ".tif" på filnamnen, och det går bra att ange intervall.

  4. Skicka filerna till oss. När du är färdig med det ovanstående skickar du in filerna till oss (helst packade i en .zip-fil så blir de både mindre och lättare att hantera) så publicerar vi dem på webben.


Project Runeberg, Thu Dec 20 03:34:57 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/admin/scanhelp.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free