- Project Runeberg -  Djurens lif / Däggdjurens lif /
320

(1882-1888) Author: Alfred Edmund Brehm
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - II. KLODJUR (UNGUICULATA) -

7:E ORDNINGEN: Gnagare (Rodentia) - 5:e Familjen: Möss (Murida)

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

:3:20

GXAGABE.

snart så van vid menniskor, att hon utan rädsla kommer fram, äfven då hon vet sig
vara bemärkt. Ganska egendomlig är hennes kärlek till musik. Väl klingande
toner locka henne fram och komma henne att glömma sin skygghet. Då och då hafva
husmöss iakttagits, hvilka låtit höra sitt naturliga pipande och qvittrande på ett sätt,
som påmint om fogelsång. Men alla husmusens goda egenskaper kunna ej försona
oss med hennes lust att gnaga på allting. Man kan knappt tänka sig en
odyg-cligare varelse än en husmus i ett väl försedt skafferi. Hon uppsöker alltid de
bästa bitarne och bevisar derigenom tydligt, att hon ej saknar god smak. Kota saker,
mjölk, kött, ost, fett, frukter och spanmål föredrager hon framför allt, och der hon
har tillfälle att välja, tager hon alltid det bästa. Der hon finner mycket af sådan
mat, som särdeles smakar henne, samlar hon med den giriges ifver förråd deraf i
någon vrå. Vatten försmår hon alldeles, när hon kommer åt andra, i synnerhet söta
drycker, och enligt pålitliga iakttagelser skall hon, liksom skogsmusen, till och med
förtära spritdrycker. Största skadan gör musen likväl genom att sönderguaga
värdefullare föremål. I bok- och naturaliesamlingar kan hon husera på ett förskräckligt
sätt, om ej lämpliga anstalter vidtagas för att skjxlda dem. Mössen gnaga oftare på
föremål när de äro törstiga än när de alltid hafva något att dricka; derför brukar man
i bibliotek åt dem utsätta, utom säd, äfven fat fylda med vatten. Husmösseu
föröka sig mycket starkt. 22-24 dagar efter parningen föder honan 4-8 ungar, och
då samma hona kan sätta 5-6 kullar om året, utgör hennes omedelbara afkomma
minst 30 individ om året. Modern bygger boet i hvilken vrå som helst, som
erbjuder ett mjukt underlag och någorlunda säkerhet. Icke sällan påträffas boet i ihåligt
bröd, i kålrötter, fickor, dödskallar, ja, till och med i råttfällor. Vanligen består
det af halm, hö, papper, fjäder och andra mjuka föremål; dock händer det, att
endast hyfvelspån eller till och med nötskal fått bilda underlaget. Ungarne äro strax
efter födseln mycket små med genomskinlig hud, växa mycket hastigt, få hår på
7:de eller 8:de dagen och öppna ögonen på 13:de dagen. De stanna sedan blott
ett par dagar i boet, hvarefter de äro fullt i stånd att sköta sig sjelfva.
Wein-land anför ett rörande bevis på moderskärlek hos husmusen: en kull af ungar med
sin moder påträffades, makades på en skyffel och nedbärs utför flera trappor, utan
att modern, som hela tiden kunde undkomma, gjorde det minsta försök till flykt;
hon stannade qvar hos sina ungar, till sitt eget förderf. - Katten är deras värsta
fiende. I gamla byggnader hjelpa äfven ugglorna till att förfölja dem, och på
landet göra illern, veslan, igelkotten och näbbmusen rätt god tjenst, bättre än fällor
af alla slag.

Skogs- och brandmusen besitta de flesta af husmusens egenskaper. -
Skogs-musen är, må hända med undantag af de högnordiska trakterna, utbredd öfver hela
Europa och mellersta Asien och går på bergen upp till 2000 m. höjd öfver hafvet.
Hon förekommer i skogar och skogsbryn, i trädgårdar, stundom äfven ute på fälten,
och kommer, om vintern ofta in i hus, källare, skafferier och på loft. I fria
tillståndet äter hon insekter och maskar, till och med fogelungar, eller frukt,
körsbärs-kärnor, nötter, ek- och bokållon och i nödfall barken på unga träd. Hon samlar
vinterförråd, men ligger icke i vintersömn och använder sitt vinterförråd blott då
det är fult väder. - B rån d musen har ej så vidsträckt utbredning som hennes
samslägtingar; hon förekommer från Rhen till vestra Sibirien, från norra Holstein
till Lombardiet. I mellersta Tyskland är hon öfver allt vanlig, men saknas i
bergstrakterna. Hon uppehåller sig på åkrar, i skogsbryn, i glesa buskmarker cch om
vintern i sädesstackar, lador och stall. När säden afmejas, ser man dessa möss i

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 19:00:12 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/brehm/daggdjur/0340.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free