- Project Runeberg -  Carlstads Stifts Herdaminne / Första delen /
127

(1845-1848) [MARC] [MARC] Author: Johan Hammarin
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

en vacker arkitektur och ett behagligt isoleradt läge. Det
består af en alns tjocka sträckmurar, 61 alnar i längden
och 25 i bredden. Foten under ena hälften af huset är
ganska hög och inredd i sex hvälfda källare: andra
hälften hvilar på berget. Hufvudfasaden är åt norr och har
i midten en ingång, hvartill en hög trappa med flera steg
åt båda sidor uppleder. Undervåningen har fyra fönster
å hvardera sidan af ingången, öfvervåningen nio sådana
i rad, af hvilka det medlersta motsvarar dörröppningen
derunder. Å midten af denna sida är en fronton med
trenne fönster. Gaflarne hafva trenne fönster i bredd i
trenne afsatser, hvaraf den öfversta motsvarar fasadens
fronton. Ingången har halfrund, alla fönster vågräta
betäckningar. Takresningen är bruten och öfver
kroppåsen uppstiger ett åttkantigt torn med fönster å hvarje
sida. Detta har en åttkantig betäckning, som slutar i en
lång spets. Omgifnings- och mellan-murar, trappor och
torn äro af sten. Uti undervåningen äro, utom en stor
förstuga och en lång ljus gång längs efter huset, åtta
rum. Desse voro från början ämnade, ett till Gymnasii
Auditorium, fyra till läsrum för Skolan, två till
boningsrum åt Vaktmästaren eller Pedellen, som skulle bevaka
huset och ett till kök åt Observatorn. I öfvervåningen
skulle vara Prestmötssal, Consistorii rum, dess förmak,
Bibliotheks-rum, Naturalie-Kabinett och rum för
Observatorn. Men till det bruk, rummen voro ämnade, hafva
de ej alla blifvit begagnade. Några hafva först i
sednare tider blifvit inredda. Tornet är bygdt till
Astronomiskt Observatorium, och har åt alla sidor en ren utsigt
öfver horizonten. Under krigen 1808 och 1813
begagnades Skolhuset till sjukhus för vestra Armén. Till
understöd vid den betydliga reparation, som huset derefter
erfordrade, anslog Kongl. Maj:t den 26/4 1816 af
Statsmedlen 2000 Rdr[1].


[1] Som den första Kongliga Person, som besett Skolhuset,
torde det vara minnesvärdt att omnämna, det Konung Carl
XIV Johan År 1837 den 12 October vid afresan från
Carlstad, täcktes afstiga vid Skolhuset, gå upp på Prestsalen
och tilltala den församlade ungdomen, som hade den nåden,
att till Hans Maj:t få aflemna för tillfället författade versar,
hvilka afsjöngos, och derefter folksången.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri May 10 20:30:32 2019 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/carlstadsh/1/0127.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free