- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
176

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

176 Granit.
I utlandet eger graniten likaledes stor utbredning; de flesta större bergskedjor uti Europa bestå till en stor del af väldiga granitmassor.
Graniten har stor användning som byggnadsmaterial. Den kan erhållas i stora, sprickfria block, som genom buggning och kilning låta forma sig på mångfaldigt sätt. Ju mera grofkristallinisk graniten är, desto lättare är den att bearbeta. De mera finkorniga varieteterna äro hårdare, men ega större varaktighet och emotstå förvittringen bättre. Den jernhaltiga graniten förvittrar dock ganska snart, äfven om den är finkornig. Genom att länge ligga utsatt för torka i solen blir graniten hårdare att bearbeta, än hvad den är, då den nyss kommer ur brottet. Hårdast att bearbeta är likväl den granit, som legat i rinnande vatten.
För att bedömma bergarters användning till murar och byggnader, bör man känna den absoluta vigten af en viss volym samt dessutom bergartens förmåga att uppsupa vatten, då den en viss tid får ligga nedsänkt deruti. I detta afseende har man funnit, att en kubikfot granit väger mellan 157 och 164 svenska skålpund och upptager endast 3 till 7 ort vatten, efter att hafva varit nedsänkt deri under en tid af 90 timmar.
Ingen bergart motstår så kraftigt vårt hårda klimat som graniten, hvarföre den ock användes för sådana monumenter och byggnader, som äro ämnade att så länge som möjligt trotsa tidens förstörande inverkan. Såsom exempel på dylika storartade byggnadsföretag, till hvilkas utförande graniten blifvit begagnad, plägar man anföra Norrbro, fotställningen till Gustaf II Adolfs ryttarestaty och nya Slussen i Stockholm, Skeppsdockorna i Carlskrona , Waterloo-bryggan i London, Pontneuf i Paris samt

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 11:51:50 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/geolgn/0186.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free